anyaprojekt

Egy csodálatos élményben volt részem nemrég. Egy fantasztikus projektbe hívott be egy régi barátom, egy igazán fontos projektbe. Fontos nekem és fontos másoknak is. Ez egy “anyaprojekt”. Anyák hozzák létre anyáknak. Egy női projekt nőktől nőknek. Egy segítő projekt, önsegítő, másokon segítő.
Mert anyaként az élet más. Nem csak nehéz, hanem durván MÁS. Első anyaként megéli az ember, épphogy túléli, de aztán másodszorra, vagy egyedüli anyaként méginkább. Elfelejtheted a korábbi életed, nincs szabadidő, egy csepp sem, nincs hobbi, nincs szabad gondolat. Nincs alvás. Csak a kötelesség. Semmi más. Sokáig nem ihatsz kávét sem, hogy ébren tartson, nem ihatsz

alkoholt, hogy elaltasson. Csak te vagy és a síró gyerek az éjszakában, a nappalokban, a hajnalokban. Csak te vagy és a mosolygó gyerek az éjszakában, a nappalokban, a hajnalokban. Csak te vagy és a testi fájdalom, csak te vagy és a félelem, hogy nem vagy elég jó. Csak te vagy és ő. Kötődés mindenek felett, önfeláldozás mindenek felett. A világ megszűnik létezni.
Ilyen az első gyerek jövetele. Anya is születik. Lassan, lépésről lépésre kapod vissza az életed vagy veszed vissza.
Aztán jön a második gyerek és a többi.
Az álmatlan éjszakák, a betegségek, a reszketés, hogy másra kell hagyni, a fájdalom és öröm, hogy végre van egy órám magamra, hogy végre nyugodtan lezuhanyozhatok – kis örömök – a bölcsi keresés, az ovis karácsonyok, amelyeken mindenki előtt bőgöm el magam már csak azért, mert a gyerekem a színpadon áll, az anyaságom keresése, a soha-meg-nem-találása, a magányosságom, a vele-egyek-vagyunk érzésem, a már-nem-vagyunk-egyek pánika. A küzdelmeim, a könnyeim, az aggódásom.
Az anyaság újrateremt. Az anyaságban elveszem, az anyaságban újjászületek. Az anyaságban megragadok, belehalok, boldog vagyok. Az anyaság megmerít a pokolban aztán az égig emel. Az anyaság megváltoztat.

Mindeközben be kell fizetni a csekkeket, munkába járni, takarítani, autót javíttatni, tanulni. A hullámok összecsapnak, a gyerekek sírnak, a párom sosem látom. Krízisek mindehol. Anyaként, nőként, munkatársként. Loholok csak a feladatok után, sehol nem tudok megfelelni. Ha itt megfelelek, ott durva kudarcot vallok, ha itt elbukom, ott sérülök. Választanom kell, minden egyszerre nem lehetek, anya is és nő is, munkatárs, vezető, házvezetőnő, jó szomszéd, véleményvezér. Nem lehetek minden! Válasszak, a térdem, a könyököm, a kézfejem, a lábam, melyiket hagyjam vérezve ütközni a társadalom elvárásaiba? Melyiket adjam? Magam nőként? Feladjam? Magam kreatív alkotóként, magam sportolóként, magam gondolkodóként?

A hobbikat rég elfeledtem. A szabadidőt magamnak titokban, bűntudattal lopom, a kamrában titokban falom a gyerekek télapócsokiját, csak hogy ne ájuljak el a szülinapi bulin a kialvatlanságtól, a szabadidőt lopom, a (korábbi) szerelmemtől vagy a főzésből, vagy az alvásból. Kinek mi a fontosabb, kinek hol áll a bűntudat lajstroma. Fontosabb-e jó szeretőnek lennem, mint jókat főznöm? Fontosabb-e jó anyának lennem, mint a szakmámban megfelelnem? Fontosabb-e, hogy a szomszéd ne szóljon be, hogy hova teszem a babakocsit a közös udvaron, mint hogy az anyám megkritizálja a gyereknevelésem? Hogy éljem túl a hétköznapokat, mikor nincs alvás, sem felnőtt beszélgetés, mikor be vagyok zárva a négy fal közé és mindenkinek mosolyognom kell, hogy milyen fantasztikus boldogság mindez?
Az anyaság szívás. Az anyaság túlélés. Az anyaság megalkuvás. Az anyaság küzdelem. Az anyaság sosem múló aggódás. Az anyaság sosem múló kétely magamban. Az anyaság a sosem-nyugodás. Az anyaság folytonos tanulás. Az anyaság alázat. Az anyaság magányosság.
Az anyaság…
Az anyaság elmagyarázhatatlan öröm. Az anyaság furcsa elérzékenyülés, nem-ismerek-magamra pillanatok. Sírás örömtől és fáradtságtól. Az anyaság álmatlanság. Az anyaság egy életen át tartó kihívás.  Az anyaság sosem feledhető pillanatok összessége. Az anyaság ájultan az ágyba zuhanás. Az anyaság önmagunkra ráeszmélés. Az anyaság önmagamról folytonos tanulás. Az anyaság kimondhatatlan elgyengüléses boldogság. Az anyaság magányosság.
Az anyaság….

Az anyaság lehet közösség, az anyaság lehet megosztás, az anyaság lehet közös tanulás, az anyaság lehet önbecsülés. Az anyaság ünnep.
D-t körülálltuk. Ő lett a legújabb anya közöttünk. A legutóbbi találkozón még csak várta Félixet, most Félix alig három hónaposan itt aludt a földön mellettünk egy párnán bebugyolálva. D-t körülálltunk és gratulálunk, üdvözlünk, örülünk. Az anyaközösség ereje mellbevágott. Egy pillanat alatt magam láttam D-ben.
Én még sosem ünnepeltem mást, engem még sosem ünnepeltek az anyaságomban.
De most igen.
A könnyeim végigfolytak az arcomon.
Annyi minden közös bennünk.
Annyi felemelő, annyi brutálisan nehéz pillanat. Amit eddig magányosan éltem meg. Most itt vagytok. Végre.
Megérkeztem.
Anyaprojekt. Anyák anyáknak. Anyák maguknak. Anyák nekünk.

Köszönet Áginak és a Mother Nature Projectnek!

1 thought on “anyaprojekt

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.