csak jókislányt ne!

Még szerencse, hogy fiaim vannak. Lányt nevelni brutál nehéz lehet. Leginkább arra törekednék, hogy semmiképp ne legyen belőle jókislány! Annál rosszabb nem lehet.
Fiút nevelni könnyebb. A fiú azt tanulja, övé a világ. Anyaként a dolgom, hogy önzetlenségre, nagyvonalúságra neveljem, hogy megossza a világot mással, hogy tenyerén nyújtsa azok felé, akiké nem a világ. A nők felé. Hogy ajtót nyisson, ne azért mert így illik, hanem mert lekötelezett, mert a nők az anyái, szerelmei, tanárai. Hálás legyen és nagyvonalú. Nagyvonalúan ossza meg, ami neki születési jogánál adatott. A világot magát.
Lányt nevelni más. Lányom lenne, egyvalamire törekednék csak: sose legyen jókislány. Ne legyen szófogadó, ne legyen megalkuvó, ne legyen rendes, ne legyen kedves, ne

legyen odaadó, ne legyen udvarias, ne legyen a viselkedése kifogástalan.
Lázadó legyen, vitatkozó, minden tekintélyt megkérdőjelező. Legyen rapper vagy punk, hordjon feketét vagy pinkre fesse haját, legyen más, legyen vad, legyen nem-oda-illő, legyen különc, legyen vadóc, legyen önmaga. Legyen mindenki ellenére önmaga. Ne alkudjon, ne feleljen, ne mosolyogjon, ne köszönjön, ne legyen kedves, ne legyen jókislány. Ne legyen kihasználva, ne legyen lekezelve, ne legyen beskatulyázva.
Legyen filozófus, hordjon öltönyt, szeressen lányt, szüljön gyereket spermabankból, legyen ügyvéd, legyen kemény, üssön nagyot a férfiakon, kik bántják a nőket.
Vagy legyen magassarkú lakkcsizmás, használja a férfiakat ágytakaróknak, cserélje őket éjjelente, legyen pszichiáter, blogger, osszon ki mindenkit, aki nem ismeri el a nőket.
Vagy legyen orvos, háborúban gyerekmentő, betegekért felszólaló, trópusokon kórházalapító, közel-keleten női orvosok rebellis tanára, menekülttáborban gyerekek barátja.
Legyen lázadó, építésztanonc és aktivista, környezetvédő faölelő, hídról lelógó, politikusok ellensége, mozgalmak alapítója, változást hozó, vezető.
Legyen nő, önmaga, egyedülálló. Legyen szingli anya vagy szingli, sosem anya…legyen határozott, erős, higyje csak el, hogy mindenre képes és legyen tűzoltó és politikus és űrhajós, legyen első vadászrepülőpilóta ne mosogasson, ne főzzön, ne takarítson mások után, ne alkudjon meg, ne hajtson fejet sosem, ne adja fel az álmait, álmodjon, küzdjön, menjen neki a világnak.
És én majd ott állok mögötte. Segítem, támogatom, hisz egy anyának ez a dolga. A lányából nem jókislányt nevelni, hanem lázadó rosszat, aki megváltoztatja a világot, aki elhozza a pillanatot, mikor a lányokat már nem kell másnak nevelni, mikor a lányokat is már csak arra kell tanítani, hogy megosszák nagyvonalúan a világot, mely a tenyerükbe adatott születésüknél fogva.

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.