elköltöztünk megint…Olá Lisszabonból!

Huh, na végre, kint Olaszországból! Nem is hiszem el!
Két napja hagytuk el az országot, de még kell idő, hogy ellazuljunk. A tulajunk miatt ki kellett költözni egy nappal korábban, ami egyébként elég macerás volt és ráadásul azt akarta, hogy egy felújított lakást hagyjunk magunk után. Mondjuk könnyű volt úgy okoskodnia, hogy nem volt ott, mikor beköltöztünk. Nem is értem ezeket az embereket. Egyszerűen bevallhatta volna, hogy a kauciónkat a következő teljes felújításra szánja és kész. Na mindegy, ez is mögöttünk van már, azaz “elfújta a szél” és ne aggódjak emiatt tovább!
Egyszerűen új életet kezdünk, még ha valamiért most nehezebb is elhinnem, mint eddig. Talán igazán megviselt ez a 1,5 év. Talán a stressz a munkahelyemen, a sok igazságtalanság, a jövőtlenség, a sok gond a lakással és a kialvatlanság… mindegy. Mindez a múlté, még ha csak két nap is telt el!
Az utsó pillanatban eléggé beparáztunk a lisszaboni út miatt. Mivel Firenzében durván elromlott az idő, hirtelen megijedtünk, hogy milyen lesz, ha végig, az egy hónap alatt zuhogni fog Lisszabonban? Erre kedves ismerősök ránkírtak, hogy szerintük tök jó hely

Lisszabon, de ilyenkor folyton esik…
De igazából verőfényes napsütésre érkeztünk.
Az Überrel viccesen jártunk, mert kiderült, hogy mindenki Überezik és ezért az egyik parkolóban csak Überesek voltak, azaz nyújtogatott nyakú, cuccokkal felmálházott párok, családok, egyedülállók és autójuk mellett ácsorgó egyedülállók, akik igyekeztek mind egymásra találni. Kisebb-nagyobb sikerrel. A mi autósunk azt mondja, hogy neki egy Renault-ja van,( azt sem tudom melyik az) és hogy kicsi (na, ez nem jó hír, mert irtó sok cuccunk van). Ahogy álldogálunk ott végül meg-megkérdezek autósokat, kiderül, hogy mind Überes és mind valaki másra vár, aztán megjön egy Renault, a srác vigyorog, hogy ő az, és mi örömmel bepattanunk, furcsa módon a kijáratnál odajön egy srác csomagokkal, hogy ez az ő Überje, de a mi portugál srácunk – aki semmit nem beszél angolul, amit velünk próbál azt is a telefonján fordíttatja – jól elhajtja a fickót, hogy neki már megvan a fuvarja. De ekkor kételkedni kezdünk, mert az App azt súgja, hogy nem is a jó autóban ülünk. Ekkor rájövünk mindketten, hogy elszúrtuk, de már egyáltalán nem akarunk kipakolni, az airbnb-sünk vár időpontra és a gyerekek már elhelyezkedtek. A srác azt mondja, hogy hívjunk egy újabb Übert és akkor majd az App azt mondja, hogy ő van a legközelebb, mert közben lassan csordogálunk az autópályán (ami persze rohadtul szabálytalan), de ami feljön az app-ban, hogy még van vagy három ilyen Über a környéken és az egyikhez sem a srác arca társul, szóval akkor visszamondjuk és olasz-spanyolságommal rábeszélem, hogy egyezzünk meg az Überen kívül. Mi tudjuk,hogy az út kb 20 euró, ő végül 25-öt kér, mindegy, a lényeg, hogy úton vagyunk.Levi korábban utána-tanult Portugáliának, rögtön hozzá is teszi, hogy ez olyan igazi “portugálos megoldás”, és aztán mikor kérdőn nézünk rá elmagyarázza, hogy állítólag azért használ mindenki Übert, mert a taxisok megbízhatatlanok és hogy az is normális, hogy a sofőrünk simán nem veszi észre a zsákutca táblát és hogy az egyirányú utcán szembefordul a forgalommal. Ezt állítólag mind a youtube-os “mit kell tudni Portugáliáról” angol videókból tudja…Mindegy, haladunk és nagy nehezen oda is érünk. És végülis ez a lényeg.
Oeiras-ban van a szállásunk, ami még Lisszabon, ha Lisszabont egy nagy-nagy városnak vesszük, vagy ha egy megyének vagy ilyesminek. De sokszor Lisboa csak egy kis belváros és az összes többi meg másik kisváros, ami totál összenőtt vele, szóval nehéz volt így is meghatározni, hogy mennyire van messze a lakás a belvárostól és hogy mit is jelent a belváros egyáltalán…
November elseje és hosszúhétvége lévén sokan elmentek kirándulni, vagy elutaztak, szóval a tulajunk is az anyukáját bízta meg a fogadásunkkal, ami végülis nem olyan rossz, az anyuka beszél angolul és kb 50-55 éves, elég lelkes, és kedves is. Oeiras egy érdekes hely, egy nagy, rózsaszín kastéllyal a közepén és körülötte is egy csomó hasonló ezeréves rózsaszín házzal. A mienk is egy ilyen, csak fehér – de egy rózsaszínre néz, ami tele fekete macskákkal. És előtte és utána park és közben dimbek-dombok. Az elsőn lakunk, egy irtó magas lépcsőn kell felcipelni mindent, meg egy nagyon keskeny ajtón be. Aztán bent nagyon hangulatos kis nappali fogad és egy kovácsoltvas-korlátos erkély és egy hossszú folyosó és amolyan labirintusos módon, mikor a régi házakból valami élhetőt akarnak varázsolni egy-két másik helység, mint háló, konyha, fürdő, és egy gardrób szoba. Minden nagyon modern és kedves. Kicsit parázok a hidegtől és hogy láthatóan mindenhol csak kis hősugárzók adják a meleget, de végülis nem maradunk itt a durva hidegekben, szóval csak kibírjuk és végülis én vagyok az a nagyon vacogós, ami már nem normális, szóval igazán kicsit edződhetnék a hidegebbhez.
A hely egyébként nagyon cuki, egy csomó régi villa van itt, mind más és köztük óriási fák, a parkban citromfák és egy patak tele nagy halakkal és vadkacsákkal és mindenhol felfuttatott falak és kerítések és dimbek és dombok. Egy márki kastélya és óriási kertje. Az itteni főtéren egy régi templom, előtte kiültek az öregek egy padra, a szobor körül meg a gyerekek rohangálnak és van egy nagy fehér modern épület, ami valami egyiptomi kultúrház és ez nagyon szép és modern és tele van lejtőkkel, amit Oliver imád és van egy szuper cukrászda és egy étterem is. Végül a cukiban kötöttünk ki, mert az étterem épp bezárt (fél öt volt) és csak fél nyolckor nyitott újra, de itt is ehettem egy vega sós palacsintát, iszunk is egy helyi fehérbort és közben Gergő kipróbál néhány portugál sütit. A süti és a bor szuper, úgy tűnik az édességekben nagyon menők a portugálok. Később kipróbáljuk a helyi édességet is, (ilyen még a Mekiben is van), ez a Pastel de Nata, ami
egy kis kosárka és valami irtó finom!
A cukikban úgy 1,50-be kerül és meleg, de a boltban lehet kapni 60 centért is ott sütöttet és 30 centért előre elkészítettet.
Hozzá kell tenni, hogy minden rohadt olcsó – Firenzéhez képest! No de néha még Budapesthez képest is, mert mondjuk egy barnazsemle 7 cent! 7!!!
Úgy néz ki, Lisszabon Rózsadombján lakunk, mert a tengerpartig luxusmódon gondozott park és sétány óriás fákkal, és egy óriás Meki, amilyet még sosem láttam, az egész egy nagy henger, bőr kanapék és képernyők belül. Mégis az időnk nagy részét a játszóterén töltjük, aztán belül is körbenézünk, iszom egy kávét és aztán irány a tengerpart. Innen már látszik, csak egy nagy, kétsávos autóút választ el, ami viszont úgy tűnik mégsem oly apróság, mert nem látjuk a rajta átvezető utat. Na, de már láttuk a tengert és van bicikliút is a parton és homok, és a homokban egy nagy hajó-játszótér. Egyébként közben néha beborul és néha kisüt a nap, összességében véve irtó jó idő van, hullanak a sárga levelek, de közben minden csupa zöld és érzem a citromfa illatát és aztán hazamegyünk végül, vagyis a boltba és aztán főzünk és ebédelünk és még délután bemegyünk Lisszabonba is. A boltban teljesen elhűlök, mert tele bácsikkal és nénikkel, mégis mikor beállok a két gyerekkel a sorba, a bácsika előttem magyarázza, hogy álljak elé, de miért, kérdem és mutatom, hogy egy csomó cuccom van, míg neki csak egy kis kenyér, amit a hóna alatt szorongat. Erre egyszercsak meglátok egy boltos fiút, aki mint kiderült később, az egyik kasszás és elkezdi nagy hévvel pakolni a kosaramat a kasszához mindenki előtt. Volt vagy még 3 ember előttem, mind csak nézett, én meg próbáltam nemzetközi arckifejezésekkel jelezni, hogy nem én tolakodom, nem is tudom, mi történik. Aztán meglátják velem a két gyereket, – mindkettő vigyorog – és akkor már mindenki más is, és hallom, hogy azért van mindez, mert gyerekkel vagyok! Na, mostmár mindenki bólogat és mosolyog és én meg csak nézek, hogy milyen cukik ezek a portugálok és csak hajtogatom, hogy „obrigada” , azaz köszi..
És most már biztos vagyok benne,hogy jó országba jöttünk és tutira minden rendben lesz itt.:)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.