Meyer, a legjobb gyerekkórház

Van valami, ami teljes bizonyossággal a legjobb Firenzeben: a Meyer gyerekórház.

– Lehet, hogy épp ezért kellett, hogy ideköltözzünk – mondta Gergő, miközben tudom, hogy ő nem hisz az ilyenekben. – Mert nyilvánvalóan ez a legjobb kórház.
És éppen most, pont erre van szükségünk.
Nem voltunk szerencsések eddig ezzel az évvel, januárban Levi ment kórházba, februárban én pár napra, most meg szegény kis Olivert vitte el a mentő és tartották bent két hétig teljes kivizsgáláson.
De legalább Európa egyik legjobb gyerekkórházban voltunk. Más is volt, mint egy magyar…
Maria Meyerről elnevezett, óriási, modern, szuperfelszerelt és nagy tekintélynek örvendő kórház ez. A legjobbak egyike az országban. Nemzetközileg is számontartják, állítólag olyan jó a kutatási részlege is.
Az épület a város szélén van egy egészségügyi negyedben, a Careggi kórház és egy

egyetem épületei után. Egy régi villa lett átalakítva úgy, hogy meghagyták a régi részeket is, korszerű belső felújítással és hozzáépítettek modern részeket.

A kórház egy óriási park közepén van. Nehéz bejárni, mert annyi szárnya van. Játszóteret eddig hármat számoltam össze. Belül van egy szuper játszóház rengeteg játékkal, társassal, ezeket ki is lehet kölcsönözni, csak felírod mit vittél el, melyik szobába. Minden nap 2x fertőtlenítik a játékokat! Van gyerekkönyvtár is és a fergeteges építészetnek köszönhetően mindez egy függőfolyosón, óriási üvegházban (ami nem melegszik fel sosem… de hogyan?) ami egy tetőterasztra vezet. A nagy aula is ilyen üvegezett, mindenhol gyerekekre szabva, gyerekszékek, maszók, játszók, tévében mesék, a büfében gyerekasztalok, székek. A legnagyobb váróban 2 db 2×4 méteres monitor, amin nyugtató és vicces képek váltakoznak (pl a havas Firenze fölött egy rajzfilm szuperhős belebeg) emellett 4 darab nagy méretű érintőképernyős monitor, amin rajzoló program fut, ahol a gyerekek az ujjukkal rajzolnak. 2 óriási elő fa is van a váróban.
Könyvesbolt, adománybolt a Meyer Alapítvány részére, szuper kávézó, étterem, ahol a gyerekek, akik vizsgálatra jöttek ingyen ehetnek, a kísérő szülők meg kedvezménnyel.
A szobák 1 és 3 ágyasak saját fürdővel. A fertőző gyerekek kapják az egyágyast. Minden ágy mellé jár egy szülői ágy. Egy szülő mindenképp bent aludhat, de ha saját szobája van a kicsinek, akor akár mindkettő. A tesókat szeretettel fogadják (nem is értem, hogy Magyarországon miért nem mehetnek be gyerekek látogatóba). Nincs látogatási idő, a kórház éjjel-nappal nyitva áll.
Rengeteg orvos, nővér, önkéntesek, bohócok, könyvtárosok és játszóházasok, tanárok (mert van Meyer suli is azoknak, akik sokat maradnak). Mindenhol 3-4 nyelven ki vannak írva a legfontosabbak, hogy melyik színű mellényes nővér mit csinál és hogy kérj ebédjegyet szülőként, amivel tök olcsón ehetsz a szuper étteremben.
Kétszer is volt olyan szerencsétlenségünk hogy a gyerekeinknek bent kellett aludni. A szobák modernek, tévések, kádas fürdővel. Az ebéd és a vacsora ugyanakkora egy 12 évesnek mint egy 1 évesnek: írtó sok, leves vagy tészta, hús körettel, gyümölcs, kenyér. Rendszerint csak a fele fogyott el még a nagynál is. A maradékot meg megettük mi, szülők.
A nővérek, orvosok írtó kedvesek, néven szólítják a gyerekeket pedig ahol legutóbb voltunk ott 35! szoba volt egy folyosón. Babának adnak pelust, vízet, tejet, mindenkinek, amit kér. Az ágyak szuper modernek.
Az orvosok a legjobbak, ide bekerülni nagy dolog. Nagyon sok a nővér és mind tök kedvesek, pedig állítólag itt is alulfizetett ez a szakma.
– És hogyan ment ki a kis Oliver a játszóházba, kikísérte egy nővér? – kérdezte a 90 éves nagymamám.
– Nem, mama, mi ott voltunk vele végig.
– Még éjszaka is?
– Igen, hiszen még nincs két éves sem. De nem is ezért, mikor Levi volt bent, akkor is bent aludt mindig egyikünk.
– De miért, nincs elég nővér? – kérdezte megdöbbenve.
– Nem, mama! Csak mert tudják az orvosok, hogy ha ott a szülő, jobban gyógyul a gyerek!
Babszi két hetes hasmenés után egyik vasárnap délelőtt hányni kezdett. Egykor rángatózni kezdett és amolyan “lázgörcse” lett (amiről később kiderült, hogy nem is az), amit ha már láttatok, akkor talán nem pánikoltok be annyira, mint mi! Én sikítottam a telefonba a mentőknek, hogy azonnal jöjjenek! A mentők itt sokfélék, van, amikor nincs is velük orvos, de akárhogyan is, itt voltak 3 percen belül. Mire levittük a gyereket az ölünkben, már magához tért. A kórházban rögtön a sürgősségin vizsgálni kezdték, ott még kétszer kapott hasonló rohamot, aminek a végén pár percre elvesztette az eszméletét. A dokik tök nyugodtak voltak, mondták, hogy ez lázgörcs, ne ijedjünk meg annyira. (De persze, hogy megijedtünk!) Aztán azon kezdtek el morfondírozni, hogy hogyan lehet lázgörcse, ha nem is lázas…
Aztán kiderült, hogy Babszi egyszerűen elvesztette az ásványi anyagok és sók nagy részét a véréből. Amit nem lehet érteni, hogyan történt, hiszen csak egy fél napot hányt és a hasmenése közben is nagyon sokat evett és ivott. Mivel novemberben is hasonló tünetekkel (akkor ugyan nem volt görcse) került a Meyerbe, most azt mondták, hogy kivizsgálnák.
De itt aztán alapos a vizsgálat! Az első három napban felhozták Babszit a rendes szintre, onnantól már kijárhatott a kórház játszóházába, járkálhatott a kertben is, csak folyamatosan megfigyelték és vizsgálgatták. Mivel ő nagyon sokat iszik (egy liter vizet nappal, egy litert éjjel) ezért ezt is, mint tünetet kezdték vizsgálni és kivizsgálták Babszit vagy húszféle betegségre, aminek a szomjúság és ivás a tünete. Még MRI-t is csináltak neki, amitől teljesen beparáztunk, de úgy látszik itt ez a nagyon drága vizsgálat tök gyakori, sok gyereknek csinálják.
Az MR előtti szobában van egy kis gyerekjátszó, ahol a gyerekek kipróbálhatnak egy baba-MR-t! Ez is egy elektronikus készülék, ami egy mini MR, amibe bele kell tolni a babát vagy játék macit, és közben egy monitoron nézheti a kis doki a macika agyát!
Végül két hét után kerültünk haza rengeteg vizsgálat után. Egy csomó betegséget kizártak, ami tök jó, de végül a lényegre nem derült fény, így az endokrinológus profhoz kerültünk, aki valamiféle tervet készít nekünk jövőhétre.
Mindenesetre azt hiszem ennél jobb kezekben nem is lehetne a kis Oliver, és ennél jobban nem is érezette volna magát egy kórházban.
– Egyszerűen nem tudom elhinni, hogy egy politikus hogyan tud úgy dönteni, hogy egy ilyen kórház helyett inkább egy stadiont építtet? – mondta Gergő miközben az óriási kiállított játékhalak között átsétáltunk Európa egyik legjobb gyerekkórházának épületein.
(Itt még több képet találsz a kórházról.)

1 thought on “Meyer, a legjobb gyerekkórház

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.