a tévéadó

Szeptember végén megjött az első villanyszámla. Itt nem havonta jön a számla, hanem kéthavonta. Meglepődve láttuk, hogy a számlán milyen tételek vannak. Az első rész magát az áramszolgáltatást írja le. 10 euró maga az áram. Aztán jön még 10 euró azért, hogy házhoz hozták (?), aztán még 1.6, rendszerköltség (?!). Ebből a 22 euróból jön le 17 euró kedvezmény. Eddig jól hangzik, mert akkor összesen fizetünk 5 eurót? Á, nem, dehogy!

Mert jön a „Egyéb költségek”. Az első, hogy volt költsége az átírásnak, amit persze előre

nem mondtak. Azaz, hogy az én nevemre jön a számla, annak 27 euró volt a költsége, és az átírás adminisztratív költsége (?!) még 23 euró! Aztán van deposit 15 euró. Ezt pontosan nem tudjuk mi, mert végülis maga a rendszer még nem teljesen tiszta, talán arról lehet szó, hogy fizetünk egy fixet, nem a fogyasztás alapján, és közben havonta fizetünk még egy fixet, letétként? Egyelőre erre nem sikerült rájönni, még meg kell kérdeznem több embert az irodában. Aztán 50 cent, hogy kinyomtatják a levelet. Azaz így az összes „egyéb költség” kitett 71 eurót.
De ekkor jött még csak a meglepetés, mert jött az a rész, amire igencsak nem számítottunk, 23.9 euró tévé költség. Azaz egy hosszú szöveg, amiből csak annyit értettünk, hogy tévé, azaz azt hittünk elsőre, hogy ez a tévé díja. Ami eléggé bosszantó, mert nem akartunk tévét használni, fizetni meg méginkább nem, és hogy ezt nem is mondta a tulaj a költségek között. Gergő rögtön mondta, hogy azonnal mondjam le, mivel nem is használjuk a tévét. Nos, ekkor megkérdeztem a munkatársaimat, hogyan is kell lemondani, mire azt a meglepő választ kaptam, hogy ez nem maga a tévé szolgáltatás, hanem az adója.
– Ugyanis a tévé- és rádiószolgáltatás Olaszországban ingyenes – magyarázza Marta.
– Dehát nem ingyenes, ha kell érte fizetni 24 eurót! – vágom rá én.
– De ez egy közös költség. Ezt mindenki fizeti, csak mert van tévéje.
– És ha nincs tévém?
– Hát… az bonyolult. Azt be kell jelentened az adóhivatalban, és akkor követni a folyamatot, kérvényezni, hogy ne fizesd ezt a típusú adót, mert nem használsz tévét, nem hallgatsz rádió.
– Tessék? Akkor nem is tudom itt lemondani, az Energiaszolgáltatónál?
– Nem, mert igazából ők nem szolgáltatnak semmit. Valójában ez mindig is egy külön adófajta volt, amit az ember megkapott a postaládájába, csak mivel kevesen fizették be, ezért kitalálták, hogy beleteszik az áramszámlába, hogy akkor többen fizessék be.
Mit van erre mit mondanom? Szerintük a tévészolgáltatás ingyenes!!!
– És mi alapján állapítják meg, hogy ki mennyit fizet?
– Nem tudom, de szerintem ez egy fix ár. Azaz minden lakás ennyit fizet.
– Hát, szép!
Eléggé kiakasztott a dolog, meg kell mondanom. Ugyanis nem ez az első eset. Az olaszokat lépten nyomon lehúzza a saját rendszerük! Fizetni kell minden évben beirakozási díjat az iskolába, ami elvileg ingyenes, vizitdíjat a kórházban, ami állítólag ingyenes, fizetni extrákat ide és oda, a szolgáltatás névátírásáért és a névátírás adminisztrációjáért aztán arra meg adót is fizetni…
Nem is értem, hogyan tud megélni, akinek csak 1200 euró a fizetése!
Úgyhogy most arra várok, hogy Márta megkérdezze a szobatársától, hogy mi a teendő ilyenkor, mert ő ugyan már hallott egyszer egy emberről, aki végigment ezen a procedúrán, azaz lemondta a tévéadót.
De itt van előttem Angela, egyszer azt mondta, hogy nincs tévéje.
– Angela! Te fizeted ezt a 24 eurót havonta vagy negyedévente vagy ki tudja…? – kérdem hirtelen.
Angela tök mérges lesz, már egy jóideje próbál megszabadulni ettől az összegtől. De úgy működik a rendszer, magyarázza, hogy van egy időszak az évben, amikor nyilatkozhatsz egy bizonyos formanyomtatványon, hogy a következő fél évre te nem kérsz tévét és akkor ezt elküldöd és akkor majd a következő félévben nem fizetsz. Ha aztán elfelejted a következő fél évben, akkor viszont automatikusan elkezdenek megintcsak számlázni.
– Én olyan mérges vagyok emiatt! – mondja Angela, és végre valaki megért, nem kell kis zsugorinak éreznem magam – már próbáltam valami közösségi fellépési módot találni, valamit, ahová együtt másokkal panaszt tehetünk, valami szervezetet, aki foglalkozik ezzel, de eddig nem sikerült semmi ilyet találnom…
– Ti, olaszok egyébként is egy csomó mindenért extrán fizettek. Olyanokért, amikért más országokban mi nem fizetünk. Például a sulibeiratkozásért, a névátírásért, a bankszámlanyitásért, fenntartásáért stb.
– Tényleg?! Hú, de bosszantó! – vágja rá Angela és tudom, hogy ő lesz az emberem. Végre valaki, akit igazán bosszant, ha olyanért fizet, amiért nem kellene. A többiek eddig csak meghúzták a vállukat és annyit mondtak:
– Welcome Italy…

2017, Szeptember

Advertisements

3 thoughts on “a tévéadó

  1. Svédorszában kb 2 évtizedes huzavona után látták be hogy a tv adó.t (kb 100euro per haztartas per ev) inkább adóként hajtják be – a korábbi “ha van TVd akkor fizess TV adót – dehát nincs is TVm – de netezni netezel es TVt ugy is tudsz nezni mert ugye streamelsz” típusú bénabbnal bénabb ervelesek helyett. Hatha egyszer eljon ez az idoszak Olaszországban is?
    Ami meg az ingyenes allami szolgaltatsokat illeti – szerintem ilyen nincs (csak a mi magyar gondolatvilagunkban esetleg). Èn itt kulhonban elve tapasztaltam meg hogy az allam azt szolgaltatja amit a befizetett adodbol ki tud hozni a megfelelo kormanyideologia menten – illetve azt amit itt ott az allampolgari hozzajarulasodbol (lasd vizitdij es tarsaik) meg tud oldani. Semmi sincs ingyen – de ezt senkinek nem kotik az orrara a Welcome to Italy brossura/honlap margojan (sajnos).

    Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.