India

Ázsia, itt vagyok megint. Rózsaszirommal hintett ágyamról nézem a szegénységed. Hányszor még? Hányszor kell éreznem, hogy tehetetlen vagyok? A hotelszobámból a naplemente narancssárgája festi be a házakat.  A házakat, amelyeknek nincs teteje, nagy, üres lyuk tátong rajtuk, falukon lefolyt festék, ablakuk helyett fekete lyukak. New Delhi másabb, mint a többi város, ahol eddig jártam Ázsiában. Legjobban Jakartára hasonlít, de nincsenek nagy felhőkarcolói, legalábbis itt, errefelé nincsenek. Előttem nagy, kocka épület van, amolyan erődítmény, fehér kővel kirakva, mintája hindu, tetején parkoló jel, ki tudja mi az? Elfoglal egy egész háztömbnyi helyet. Mellette fák, kis dzsungelerdők mindenhol. A fák közt utak, de nem egyenesek, nem is tervezettek, csak fel-feltűnik

egy-egy motor lámpafénye, onnan tudni van ott út. A házak egymásnak tapasztva színesek, foltosak, rendezetlenek, köztük piacok tetteje, lámpafénye. Ez még egy jó környék, szemben egy építkezés látszik, bár mintha megállt volna az időben. Nem mint Jakartában és Bangkokba, ahol még éjjel is dolgoznak. Itt áll minden. A nagy daruk a messzeségben. Merre szem ellát nincsenek házak, csak a fák teteje látszik, mintha egy dzsungel közepén lennénk és lepottyantottak volna házakat ide-oda. Lassan sötétedik. Jobbra egy másik egész háztömbbyi épület, Instituto Cervantes. Jé, van itt egy spanyol intézet? De minek? Kinek? Mellette beszakadt tetejű házak aztán egy kis sziget: egy darabka parkosított kert. Épp egy színes száris nő sétál arra, mintha más dolga sem lenne, mint nézegetni a rózsákat. Lehet, hogy nincs is. Egy nagy sas kering a magasban. Ha megállunk csak a majmokat látjuk mozogni. Ugrálnak egyik háztetőről a másikra, egyik fáról a másikra egymást kergetve.
A szagok ugyanolyanok, mint máshol Délkelet Ázsiába. Füledt meleg van, az autók dudálnak szüntelen. Öten vagyunk lányok, mind fehérek, európaiak, kanadaiak, amerikaiak. Megállunk a négysávos út mellett, nincs zebra, meredten nézzük a közlekedési lámpát, hátha piros lesz valamikor az autóknak és akkor átmehetünk.
– Álljatok kicsit odébb légy szíves – hallom egy indiai lány hangját, amint megböki a vállam – elálljátok az utat. – És már át is lép az útra, ahol a dudáló autók között szlalomozik keresztül a sok sávon. Folyton megszólítanak:
– Arra van a bevásárlóközpont!
– Mit kerestek? Segítek!
– Itt lehet pénzt váltani!
– Taxi, taxi?
– Mit kerestek?
– Nagyon jó bevásárló központ van arra!
Alig vannak nők az utcán, csak néhányan kis csoportokban gyönyörű szárikban.
Meg a szegények.
A meztelen gyerekek.
Odaadnám mindenem. 3000 rúpiám van, sokkal kevesebb, mint amennyi euróban volt, megvágtak már az átváltásnál.
– Csak ötven eurót akarsz váltani?! – kérdezte szinte lenézően a pénzváltó a repülőtéren. Öten voltak egy pultban, egyedül én váltottam pénzt.
– Igen, csak ötven eurót, hiszen a munkahelyem minden költséget áll.
– Az 3000 rúpia.
– Kereken? – csodálkozom. Az árfolyamok futnak a monitoron előttem, csak épp az euró nincs sehol. – Semmi apró?
– Apróban is adhatom, de az nem lesz jó neked, Ma’m!
– Úgy értettem, hogy furcsállom,hogy 50 euró éppen 3000 rúpia.
– A többi a költség, tudod, Ma’m? Az ára az átváltásnak…
És nézem a cetlin, látom, hogy 335-öt fizetek csak az átváltásért.
De most odaadnám mind a maradékot ennek az anyának itt, aki a lábaim előtt ül törökülésben. Ölében feketéllik a kis fej. Olyan pici a baba, olyan gyámoltalan.
Mellette egy apa fogja a 2 és 3 éves lányait, mind mezítláb. Néz rám, nagy, kérő szemekkel. Nem tudok ránézni. Csak 3000-em maradt és még csak az első napon vagyok. Nem tudom kifizetni a vacsorámat, ha ezt odaadom.
Egy tinédzser fiú kéreget a másik sarkon, előtte két kisgyerek fekszik, alszanak a betonon. Koszosak, mocskosak, nincs rajtuk csak egy kis szakadt póló.

Oxfammal vagyok itt, a szegénység ellen dolgozom. Minden tudásom odaadom. Ma pedig minden pénzem is. Mit tehetnék még??

Advertisements

One thought on “India

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.