okosteló, haj!

A legnehezebb a külföldre költözésben egy nagyon apró kis dolog, ami borzasztóan idegesítő már csak amiatt is, hogy létezik. Ugyanis a legidegesítőbb nem az, hogy esetleg nem ismerjük a nyelvet, hogy esetleg azt sem értem, ami a táblákra van írva (mert pl thaiul van, thai betűkkel), hogy nem tudom hol lehet olcsón jót vásárolni, hogy nem ismerem a várost, hogy rossz buszra szállok, hogy bonyolult lakáshoz, orvoshoz, iskolához jutni. Nem, mindez eltörpül amellett, hogy az első napokban nincs internetünk! Jó, mi? A legidegesítőbb ez! Emlékszem, mikor Kanárira érkeztünk és úgy éreztem magam Mily fiának szobájában, mintha egy menekült család lennénk, se telefon, se internet. Akkoriban még laptopunk sem volt, mert az otthon használtak olyan régiek voltak, hogy úgy döntöttünk, hogy nem visszük magunkkal őket.
És minden egyes alkalommal, Kanárin, Bangkokban és most itt, Firenzében is, a legrosszabb a netnélküliség! Hogy lett ennyire fontos számunkra a net?! Még tíz évvel ezelőtt nem is használtunk e-mailt! Mostmeg meghalok net nélkül?! Nagyon bosszantó!
De közben be kell vallanom, hogy egy évet éltem most otthon okostelefon nélkül és nem múlt el úgy hét, hogy ne bosszankodtam volna amiatt a döntésünk miatt, hogy nem veszünk okostelefont! Pedig tök logikus volt, mégis! Egyszerűen annyira hozzászoktam, hogy van velem egy készülék, amelyen keresztül bármikor ráskype-olhatok bárkire, amelyen keresztül nézhetem a híreket a Facebookon, amelyen rápillanthatok bármikor a blogomra, amelyen át hallgathatom a saját kedvenc zenéimet, amely segít, ha eltévedek, amellyel elindulok „csak úgy” bele a városba és aztán rákeresek a legrövidebb útvonalra, amelyen keresztül az, akivel épp találkozom csak egy linket küld arról, hol talizzunk stb. Itt méginkább hasznos lehet, mert lehet buszjegyet venni sms-ben és app-pal és vonatjegyet is venni és ha belokalizálnák a gyerekeim magukat ha lenne telefonjuk, akkor tudnám, hogy mikor hol vannak és még diabétesz app is van, és talán már az sincs messze, hogy ha a Levinek lenne telefonja, akkor az enyémmel összekötve még a vércukrát is tudnám…
Valahogy hozzámnőtt és ez egyszerre jó érzés és nagyon bosszantó is!
Gergő hiába használja az okostelefont, ki tudta kerülni, hogy a hatása alá kerüljön. Nem netezik mindenhol és nem pillantgat rá a Facebookjára a buszmegállóban és nem is kapcsolja be a lokalizálást, így ha eltévedünk, hát eltévedünk! És talán azon sem stresszel, hogy milyen szépek a fények és csak „buta telefonom” van, ezért még fotót sem tudok csinálni vagy videót arról, ahogy Babi először mondja a kutyáknak, hogy vau-vau… ésatöbbi.
De tök hülyeségnek tartom, hogy az embernek két telefonja legyen, egy munkahelyi és egy magán. Manapság, mikor a telefonokba lehet két simkártyát tenni vagy mikor nem is telefonálásra használjuk igazából… szóval emiatt mindig az „A telefonom”, amit a munkahelyemen kapok. Így most is nagyon vártam, hogy elkezdjek dolgozni,hogy  kapjak végre okostelót és laptopot. Mikoris kiderült, hogy itt nem adnak telefont. Mivel nem kell telefonálni. Vagy ha kell is, akkor is annyira olcsó a telefonálás, hogy a munkatársak bevállalják azt saját költségre!  És tényleg! A telefonkészülék és a telefonálás is nagyon olcsó Nyugat-Európában! Ráadásul nem is fárasztanak olyanokkal, hogy a telefonok ne legyenek kikódolva. Végülis már Ázsiában is utánaddobják a legújabb telefonokat kódolatlanul, csak szerződj velük!
Szóval most ott vagyok, hogy kéne végre egy telefont vennem és bevallom hősiesen, hogy borzasztóan elfogult vagyok ebben a kérdésben még ha nagyon utálom is magam emiatt, de mégis! Csakhogy most meg arra kell várnom, hogy legyen bankkártyám itt és bankszámlám és ahhoz meg rezidencia kell, azaz állandó lakcím és ahhoz meg még egy csomó minden…. jajajaj!
Addig meg furi helyzetekbe kerülök – mert lám-lám, milyen okostelefonos már a társadalmunk! – hogy például telefonon kell segítséget kérnem, ha nincs nálam térkép és nem tudom az utat, vagy ha mások azt javasolják,hogy töltsem le a wizzair app-jét a repülőjegyem beszállókártyájához, vagy ha Londonban nem tudok telefonon keresztül metrójegyet venni és ha a szolgáltatóm elküld a butatelefonomra egy sms-t, azzal a szöveggel, hogy ma lejárt az ingyennetem, aktiváljam az újat…

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.