firenzei lakások

Hallottam én korábban, hogy mennyire nehéz Nyugat-Európában lakást találni, hallottam, na de azért mégis! Végülis Gran Canarián 2 hét alatt találtunk lakást, Bangkokban meg egy hétvége alatt, így nehéz volt elképzelni, hogy legyűrhetnek a nehézségek egy olyan városban, ahol cosi-cosi beszélem a nyelvet és ahova annyi külföldi költözik ha kicsit romantikázni akar.
Mondjuk a korábbi tapasztalataink azt mondták, hogy ne bízzunk a honlapokban, de azért most megint megpróbáltuk. És mivel az irodámmal annyira jó az e-mail kapcsolat, olyan jól beszélnek angolul, és olyan segítőkészek, igazán pozitívan vágtam bele a

lakáskeresésbe. Itt a casa.it és az immobiliare.it-n kerestem lakásokat, amelyek meg kell mondjam, irtó szépek voltak! Azaz olyan lakásokat találsz Firenzébe, hogy megáll az eszed! Mi kb 70 nm-eset kerestünk, nappali és két háló, mert kell terveznünk a velünk lakókkal (:) ) és a látogatókkal is. A legtöbb lakás ebben a kategóriában erkélyes, soknak van tetőterasza, de van elérhető áron kertes is, csak fél órára a központtól (ahol az irodánk). Nincs szakadt ház, csak kicsit régebbi bútor, de a legtöbbnél még ez sem annyira gáz. Rengeteg a romantikus ház, olyanok, mint nálunk a belvárosban.

  • Tudod, azért érezzük magunkat annyira otthon itt, mert olyanok a házak, mint nálunk – mondja Gyöngyös, míg az Arno partján sétálunk. – Meg itt a folyó középen, egyik fele dombos, mint Buda, másik meg sima, mint Pest. És a budapesti házakat meg a firenzeiek alapján építették annó. Ha bemész egy ilyen házba, belül ugyanolyan gang van, mint nálunk. – mondja mosolyogva és egyet kell értsek.

Itt talán az a legnagyobb különbség, hogy minden házon van spaletta – általában sötétzöld, amilyenről álmodott Gergő 🙂 és hogy a házak nagyon jó állapotban vannak, egyik sincs szétlőve vagy lepotyogott vakolattal „megáldva”. Az újabb kerületekben a házak négyemeletesek általában és a házak közt fák, zöld minden, gyerekek rohangálnak.
Az árak elég hajmeresztőek, egy 70-90 négyzetméteres lakás 1000 euró havonta + közös költség, fűtés és az egyebek. Állítólag a fűtés nagyon drága ráadásul. A lakások között viszont nincs nagy árkülönbség, ha két fürdőszobája van, ha 2-3-4 erkélye (ilyen is van!) vagy tetőterasza, sőt, ha kis kertje akkor sem. Viszont van a bútorozott és a bútorozatlan. A bútorozatlannál a legdurvább, hogy általában még a konyha sincs benne! Azaz a konyhát csak onnan ismered fel, hogy ki van csempézve és mindenhonnan furi csövek lógnak a falból.

Viszont minden lakást csak ingatlanoson keresztül tudsz megszerezni. Akkora a kereslet, hogy az ingatlanosok nem hívnak vissza, ha hívod őket, és a lakástulajok is válogathatnak a bérlők között. A legtöbb nem akar „külföldit” , nem akarnak családosokat, nem akarnak hosszútávra bérbe adni vagy éppen csak hosszú távra akarnak. Az „átmeneti időszak” (transitori) az 1-1.5 év, és a „normál” a 3+2 éves és a 4+4 éves szerződések! Hogy mi az a +, ne kérdezd! Még nem sikerült rájönnöm.
A legtöbb lakás, ami a honlapon „libero”, azaz szabad, költözhető, valójában nem az, vagy legalábbis nekünk nem, mondják a telefonban. Valahogy erre már fel voltam készülve, mert Kanárin 3 órát töltöttünk egy honlap felett, hogy kiválasszuk a nekünk tetsző lakásokat, majd azt mondta az ingatlanos, akié volt az oldal:
„De ott nincsenek ám a jelenleg üres lakások! Hogy gondoltátok? Nem írhatjuk ki, melyik szabad és melyik nem, mert ez személyes információ!” ….„személyes”….

Na mindegy, lehet, hogy valójában azért nem akartak velünk foglalkozni, mert külföldiek vagyunk és család. Mert aztán több esetben kiderült, hogy ez is amolyan kerülendő kategória. Például végre mikor sikerült Gyöngyösnek (ő volt az itteni kapcsolattartónk), megnézni egy lakást, „pályáztunk” is rá, végül kiderült, hogy nem akarják kisgyerekesnek (azt mondták, 1 éven aluli gyerekeseknek) kiadni, mert épp felújították a konyhát és a fürdőszobát. Na kösz! Mit tudna szegény kis Babikám csinálni egy frissen csempézett fürdőszobában?! Mégis? Talán összenyálazza? (Mellesleg a bútorok elég régiek voltak, azokat nem is féltették.) De később, mikor visszahívtuk őket, hogy akkor akár adunk plusz egy havi kauciót (így is 2 havit kértek), a biztonság kedvéért, már vissza sem hívtak, annyira nem érdekelte őket az ajánlatunk. Elég valószínű, hogy inkább nem akartak bajlódni egy külföldi családdal.
Egyébiránt itt is dívik a félelem, hogy nem lehet kitenni a bérlőt a lakásból, főleg, ha család az.
Na mindegy, végül egy havi keresés, rengeteg telefonálás után sikerült három lakást megnézni. Az elsőhöz pályáztunk, ide kellett küldeni: referencialevelet (a melóhelyemről kértem), munkaszerződést fizetési kimutatással, fotót és bemutatkozót. De volt, ahol eleve azt kérték, hogy küldj bankszámlakivonatot.
Azzal is számolnod kell, hogy az ingatlanosoknak egy havi albérleti díjat kell fizetni + 22% adót! Az első havi bérleti díjat és +2 havi kauciót a tulajnak. Jól állunk már, ugye? 4000 euró fölött vagyunk…
Aztán legalább 2-3 de inkább 6 hónapot kell szánni a lakáskeresésre, és ott kell lenni helyben. Aztán ne kérj extrákat, minthogy „rezidencia”, azaz ne akarj bejelentkezni hozzá, ne akard rátenni a csengőre, ne adj isten az ajtóra a neved, és persze ne legyél külföldi, sem családos, sem állatos, sem pedig öreg! Merthogy volt egy olyan hirdetés is, hogy „öregek kizárva”! Na, ezt próbáld nem a szívedre venni!

Egyébiránt olyan lakások, házak vannak, hogy a szíved megszakad! Láttam például kiskápolnát lakásnak átalakítva, vagy 1200-as évekbeli kis kúriát, olajföldeken fekvő mediterrán villát, vagy tetőteraszos, 3 erkélyes lakást, és mind sötétzöld, romantikus spalettával… Csak kár, hogy nem nekünk.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.