a báty

brother1Nem tudta, hogy milyen bátynak lenni. Még csak elképzelni sem tudta. Pedig mindig irigykedve nézte azokat a fiúkat, akiknek volt egy testvérük. Milyen jó lehet, mindig a tesóval játszani, valaki, aki mindig veled van, akivel együtt mehettek a suliba és a térre biciklizni, aki okosabb és nagyobb nálad és felnézhetsz rá, vagy aki kisebb és mindehova követ. Végülis megelégedne egy nyolcévessel. Igen, az lenne a legjobb. Ha már nem lehet rögtön egy bátyja, akkor végül is lehetne egy öccse is. De legalább nyolc éves legyen. Az, hogy ő két évvel idősebb, épp elég lesz a tesókának, hogy felnézzen rá.
Lassan már le is tett erről a vágyáról, hogy egyszer tesója legyen. Mikor jött Kaede. Kaede olyan jó barát, hogy testvérré fogadta. Igen, ilyen lehet, ha van valakinek testvére: egy lélek, két testben. Kaede és ő akármennyire is messze kerülnek egymástól, mindig is a legjobb barátok maradnak. Sőt, annál több! Ezért fogadta a testvérének.
„Anya, mi olyanok vagyunk, hogy azt nem tudod elhinni! Ha ő elkezd egy mondatot én befejezem. És fordítva. Mindig tudja, mire gondolok!”
Persze Kaede-nak van egy igazi testvére is, Tsugumi. Ő is ugyanabba a suliba járt, mint Levi és Kaede, a Bangkok Bilingual School-ba. Tsugumi lány és két évvel fiatalabb is, mint Kaede. Levi eddig nem tudta, hogy a lányokat is lehet ugyanolyan testvérként tekintetni. De Kaede minden szünetben megy megkeresni Tsugumit. Pedig Tsugumi brother2csak egy lány. És egyébként sem túl sokat lehet vele kezdeni, még angolul sem tud és nem is szeret beszélni sem. Aztán mivel a thai iskolában nem divat a fogócskázás, kergetőzés, ezért maradnak a dumálós elfoglaltságok. De mivel Levi még nem tanult meg thai-ul és Tsugumi meg nem beszél angolul, ezért még beszélni sem tudnak. Na mindegy, azért Tsugumi is mindig ott van velük, akárhová mennek. De nem sok vizet zavar. Kaede mégis mindig megkeresi. Mert ő a testvére. És a testvérek mindig együtt vannak. Mindig vigyáznak egymásra.
Aztán anya egyik nap mondja, hogy egy meglepetése van: testvére fog születni! El sem hiszi! Hiszen már teljesen lemondott róla. Gyorsan ki is fejti a szüleinek, hogy fiú legyen és legalább nyolc éves. De anyukája nevet és közli, hogy kisbaba lesz és nincs mese, már tizenegy év korkülönbség lesz köztük. Ezt nehéz elképzelnie, és ugyan nagyon örül, de mégiscsak mit kezdjen majd egy kisbabával?! Éjjelente sokat ábrándozik, hogy a testvére fiú lesz. Még imádkozik is, hogy az legyen. Drukkol, ujjait keresztbe fonja, mikor anya megy az ultrahangra. Hátha most kiderül… Hátha most majd kiderül, hogy fiú lesz. Anyu és Gergő meg közben azért drukkol, hogy lány legyen. Ígyhát emiatt legalább háromszor többször kell elmondania esténként, hogy legyen fiú, hogy legyőzze anya kívánságait.
És sikerül! Kiderül, hogy a baba fiú! Na, ha azt nem is tudta elintézni, hogy nyolc éves legyen, legalább fiú! Máris tervezgetni kezdi, hogyan fogja beavatni a legózás és a 20161006_215018Minecraft-ozás rejtelmeibe.
Aztán anya mondja, hogy ő féltestvére lesz. Micsoda kifejezés! Mi az, hogy fél? Mintha nem lenne igazi testvér! Mintha valamiből csak félig lenne neki! Vagy a testvérség nem lenne igazi.
„Nekem ezt többet ne mond, anyu! A baba az én igazi testvérem, nem féltestvér!” Nem is hajlandó többé kiejteni ezt a szót. Itt aztán minden igazi lesz, nem ám fél! Egész és teljes és igazi! Igazi tesó. Végre!
Aztán a szülei hamarosan előállnak azzal a borzalmas névvel: Oliver. Micsoda név! Hogyan lehetne az ő okos, ügyes kisöccsének az a neve, hogy Oliver?! Az Oliver név olyan… olyan… „Milyen?” kérdezi anya. „Olyan…” keresi a szavakat „Olyan kövér!” vágja rá aztán. Anya csodálkozik. Miért lenne az Oliver kövér? „Ismersz egy kövér Olivert?” kérdi anya. „Nem. De az Oliver kövér. Legyen inkább Padavan” vágja rá. Anya nevet, és legyint. „ Az Oliver nem kövér. Maximum az O betű az.” nevet anya. De Levi nem adja fel, még hetekig izgatottan neveket keres. Előbb filmekből, majd számítógépes játékokból, aztán maga kezd kitalálni neveket. Reggelente izgatottan rohan be a szülei hálószobájába, hogy előadja a legújabb neveket.
„Oliver lesz és kész.” vágja rá ilyenkor Gergő. „Gondolj a Harry Potterre, ott is van egy Olivander.” „Te Levendula vagy, ő meg Olivander lesz” mondja anya. „Én Levander vagyok és Levien” helyesbít Levi arra a névre, amin anyukája kisebb korában becézte őt és amilyen néven anyukája egy neki írt mesében említi őt.
„De tudod ám, hogy a bátyóknak komoly feladatuk van?” kérdi anya. „Ők tanítják meg a kisebbeket a világ nagy dolgaira. Mindenre, ami fontos és jó. És mindig olyannak kell lenned, hogy felnézzen rád. Hiszen a kicsik mindig a nagyokat akarják utánozni. Ezért különösen jónak kell lenned ezután.” mondja jelentőségteljesen anya.
„Báty leszek! Valakinek a bátyja! Egy nagy tesó.” suttogja magában esténként és kihúzza magát az ágyban. Mintha máris nagyobb is lenne.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.