a magyar hivatalok csodái

114Sejtettem, hogy ez lesz, de azért mégis az ember reménykedik. A védőnőtől kaptam egy listát, hogy milyen családi kedvezmények, juttatások vannak. Ennek már annyira megörültem! Nem nekem kell kinyomoznom! Mindegyikhez le volt írva, hogy mi is az hol lehet igényelni. Persze, hogy kinek jár, az nem, de annak már utánaolvastam máshol. A legtöbb dolgot a Magyar Államkincstárnál kell kérvényezni és az állt a papíromon, hogy a honlapjukról letölthető az űrlap. Persze örültem is, hogy meg lehet valamit csinálni otthonról? De persze nem sokáig örömködhettem, mert aztán ott van a sok melléklet, amit csatolni kell és személyesen

bevinni ide és oda. Na de mindegy, legalább az űrlapokat letöltöm, gondoltam.
Neki is buzdultam egyik reggel és nézem is a MÁK csilli-villi honlapját. Persze családi kedvezmények, gyerek utáni kedvezmények nincs a menüpontban, sem azok almenüjeiben. A keresőbe beírva kiadott egy cikket, amire rákattintva kijött, hogy tartalom nem jeleníthető meg. Hosszas keresés után még találtam egy rövid szöveget, hogy mindezek a tevékenységek már átkerültek a Kormányhivatalokhoz és lám, még be is volt linkelve. Megyek is a kormányhivatal honlapjára, ahol nehezen, de meg is találom a keresett témát. A szövegben persze nincs se nyomtatvány, se igazi útmutató, csak olyan infók, aminél még egy anyasággal foglalkozó honlap is többet ír. A legvége a legjobb, mert így folytatódik: bővebb információ itt és be van linkelve a MÁK holnapja! Szóval egyik honlapról a másikra, aztán vissza ugyanoda… szép remények!
De nem adom fel, gondoltam. Még tovább kutakodtam és találtam egy linket egy harmadik szuper állami hivatalhoz, amelyen már megjelent legalább a GYES, GYED és egyéb kifejezések. Meglepetésemre ez az oldal az Országos Nyugdíjbiztosító oldala volt. Itt állítólag a Nyomtatványok menüpontban lehet letölteni az űrlapokat, de oda kattintva kiderül, hogy mégsem, hanem menjek el egy ügyfélfogadásra.
Még egy próba: elektronikus ügyintézés, ügyfélkapu. Csak remélhettem, hogy nem személyesen egy ügyfélfogadáson kell ügyfélkapura regisztrálni, mint a lakcímbejelentésnél kérték… De még mielőtt belefognék a nyugdíjhivatalhoz regisztrálni, megnézem, hogy tényleg van-e családtámogatásos űrlapjuk. Hát nincs. De a sokféle kérelem és nyugdíjügyi űrlap után meglepő módon két ország is található a letöltendő linkek között: Ausztrália és Kanada. Hogy ezek hogyan kerültek ide, kész rejtély, mert nincs hozzájuk kapcsolhatóan semmi tartalom, sem magyarázat, hogy hogyan kerül ide két ország a nagyvilágból a hivatalos nyugdíjkérő űrlapok közé. De mivel kattintani sem lehet rá, marad is rejtélynek a rejtély.
Lehet, hogy csak unatkozott a honlapkészítő és ezért néhány kakukktojást is elhelyezett az oldalon? Pedig nem unatkozna, ha ő próbálna meg otthonról bármilyen hivatali ügyet elintézni ezeken a szuper, valószínűleg irtó sokba került, adóforintjainkból készített, de semmi hasznosat nem biztosító honlapokon keresztül. 😦
Azért a történet mégsem ért ilyen rossz véget, mert a zuglói kormányhivatal feloldotta a problémákat és pillanatok alatt kitölthettük személyesen az űrlapokat minden külön juttatásra. Már korábban is jártunk itt, modern, szép hivatal, ahol nagyon gyorsan mennek az ügyek és az ügyintézők is nagyon kedvesek! El sem hittem, hogy van ilyen. Persze azért még mindig nem kaptuk meg a juttatásokat, mert azért olyan forrón nem eszik a kását! Az űrlapokat ugyan az ügyintézővel töltöttük ki,mégis rossz lett – írja a hivatalos levél két különböző borítékban összesen 4 (!) oldalnyi szövegben. (Komolyan, mostmár tényleg kampányolni fogok azért, hogy a hivatalok érthetően, köznyelvben és röviden fogalmazzák meg a mondanivalójukat!) És így megint ki kell tölteni (bár letölteni nem tudom még mindig sehonnan, elmenni meg ezért nem fogok újra a Kormányhivatalba), vagy kijavítani (ezt választom, és reménykedek, hogy nem okoz ez majd gondot), és újra elküldeni. Azért megjegyzem, hogy amikor azt kérdezik egy űrlapon, hogy “Összes gyermeke adatai” , akkor az ember miért gondolná azt, hogy mégsem az összes gyermekét kell odaírni, csak a “legfrissebb” gyereket?
Na mindegy, egyelőre levelezésben állunk… aztán meg csak reménykedünk.

2 thoughts on “a magyar hivatalok csodái

  1. Szia Liza! Remélem tudok segíteni:)
    web: csmkh.hu – menüből válaszd ki a családtámogatási főosztályt- az oldalon legalól vannak a nyomtatványok. Onnan ki tudod választnai ami kell ( Csp, Gyes, Anyasági támogatás, vagy gyed, ha az is jár neked ) Fontos! Vidd magaddal a te összes iratodat, +egy igazolást arról,hogy rendelkezési jogod van a bankszámlád felett, a baba összes iratát, lakcím, taj, anyakönyvi kivonat, egy igazolást arról,hogy részt vettél szülés előtt 3 orvosi vizsgálaton – a doki állította ki, és a terhes kiskönyvedet. Nem árt ha viszed levi iratait is, bár ő elvileg már benne van a rendszerben.

    Like

    • Köszi, már sikerült mindent megszerezni és ráadásul pozitívan végződött minden. Abból is lett végül egy cikk, mert ritka, hogy ennyire jól sikerülnek a dolgok – majd később jelenik meg. Mindenesetre köszi 🙂

      Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.