otthoni apa

be3c5b03f04a2ea6a27fc2c72be2c991Nem értem én az embereket! Olyan meglepően sok konzervatívval találkozom itthon!
A sajtóban egyre többször jönnek női témák, feminizmus, közbeszédbe kerülnek olyan tabuk is, mint az utcai zaklatás és –  talán én látom reménykedve, hogy – a társadalom a nemi erőszakkal szemben is egyre kevésbé elfogadó. Miközben itt van a nagy magyar propaganda a 3 gyerekes idealizált családról és a “fantasztikus” hímsoviniszta politikusaink beszólásaival arról, hogy a nő arra jó, hogy otthon van és főz, és mos, és kiszolgálja a férjét. Erre még rátesznek a legújabb “csodálatos” gyerekeinknek szóló, a férfi szerepeket domináló tankönyvek is…
No de mindennek ellenére én nem gondoltam volna, hogy bárki, akivel beszélek, akit személyesen ismerek, vagy épp megismerek értetlenül állna az előtt, ha egy férfi marad

otthon a gyerekkel. Thaiföldre az én állásom miatt mentünk ki, ezért a férjemnek kellett alkalmazkodnia a megváltozott szerepkörhöz, ő könnyedén felvette az otthoni életet, főzött, vásárolt, takarított, tanult a gyerekkel (csak nyári szünetben, mert év közben nem kellett vele tanulni, de mielőtt beirattuk a thai iskolába még nem tudott angolul, ezért kicsit tanította Gergő, meg néha magyar tankönyveket is olvastatott vele), meg ő ment a gyerekkel az orvoshoz stb. Persze mivel az a bizonyos gyerek már elmúlt 11 éves, ezért ezek a feladatok azért nem kötötték le a férjem, így még elkezdett online aktivizálódni, tanácsot adni, önkénteskedni. (Itt kell megemlítenem, hogy ehhez a bizonyos otthoni léthez csodával határos módon tudott adaptálódni, míg nekem ez kínszenvedés, most, hogy énrajtam a sor.)
Mindez még úgy-ahogy elfogadható a beszélgetőpartneremnek, mert valamiféle kényszerszülte helyzetnek találja, és néha sajnálkozva néz a férfira, akiről szó van. No de azt aztán kevesen tudják elfogadni, hogy azt tervezzük, hogy pár év múlva megintcsak “cserélünk”, mert most én leszek otthon két évig, aztán pedig megint reppenünk valahová, és akkor meg ő lesz otthon a most születendő babánkkal. Ennek az ötletnek több oka is van, az egyik, hogy ő imád babázni (! Hála a jó égnek!), míg én nem bírok otthon maradni, és hogy a külföldi munkavállalásban nekem kicsit nagyobbak az esélyeim a szakmámból kifolyólag.
Másrészről pedig ahol eddig külföldön jártunk, ott elég volt az egyik szülőnek dolgoznia, és simán eltartotta a családot. Ugyan Kanárin egy másik módszert is kipróbáltunk, mégpedig, hogy egyszerre dolgoztunk pár hónapot, aztán egyszerre nem. Valójában ez a legjobb, de ezt az ember akkor csinálja, ha nem szereti a munkáját, vagy valami kényszerű-kelletlen munkája van.
Persze mindezen tervek idegennek tűnhetnek a magyar családok számára, mivel itthon kell a kétkereső.
Bár ahol eddig jártunk, ott is ketten dolgoztak sokszor, de legtöbbször ennek nem igazán 9096_2012-06-16_09-52-20az volt az oka, hogy akkor éhenhaltak volna. Az emberek szerintem egyébként is túl sokat dolgoznak – ami csak azért baj, mert legtöbben utálják a munkájukat. Szóval azért dolgoznak túl sokat,hogy azt a bizonyos életszínvonalat tartsák, ami olyan nagyon fontos számukra. Persze nekünk is van egy életszínvonalunk, amit tartani szeretnénk, viszont azt észrevettem, hogy a hozzánk hasonló családokhoz képest ez sokkal kevesebből kijön,. Mindenkinek csak ajánlhatom azt a “tesztet”, amit mi Kanárin csináltunk, azaz megnéztük mennyi a legkevesebb pénzösszeg naponta, amiből meg tudunk élni. Ez nekünk napi 10 euró volt, hármunknak. Ez többnyire az élelmezésünkre ment, de benne volt a net is, és egy kis rezsi. Mondjuk mi a rezsin is sokat szoktunk spórolni, mert minden egyes elektronikai dolgot kikapcsolunk a lakásban, vagy nem is veszünk ilyet. Vásárolni sem igen szoktunk sem ruhát, sem háztartási gépeket. De erről majd máskor.
Összefoglalva ugyanabból a fizuból, mint ami nekem volt Bangkokban Johanna alig tudott megélni, mikor a pasija is rendesen keresett, mi meg vígan, össze-vissza utazgatva tettünk félre. Azok után pedig, hogy tudod kontrollálni, hogy mennyiből élj, felmerül a kérdés, hogy miért is dolgozzon az ember?
Én azt vallom, hogy csak szerelemből! Márha megteheted. De tényleg, az a jó, ha szereted, amit csinálsz. És ha legjobban azt szereted, hogy otthon vagy a családdal, gyerekekkel, akkor meg tök mindegy, hogy férfi vagy vagy nő, miért ne ezt tennéd? Persze sok egyéb tényező is idekeveredett hirtelen, de térjünk vissza az eredeti kérdéshez: miért is furcsa, ha egy férfi otthon szeretne maradni pár évet a gyerekkel?

Merthát valami miatt az emberek nagy csodálkozó tekintettel néznek rám, hogy “hát akkor szegény férjed nem fog unatkozni otthon a gyerekkel?” meg hogy “de akkor ez csak ideiglenes, ugye, amíg találtok egy bébiszittert?”. Hát nem ideiglenes és valószínűleg nem fog unatkozni. Dehát miért is nem merül ez fel egy nő esetében? Hát az anya nem fog unatkozni 3 évig otthon? Vagy 10 évig, ha több gyereke is van? Mert hát az anya nem “szegény”, akinek otthon kell sínylődnie, hanem “de jó neki, hogy nem kell dolgoznia”! Nem értem én ezt. Miért csak egy férfinak lehet értelmes, élvezhető munkája? Miért csak egy nő élvezheti a gyerekekkel otthon töltött időt? És egyébként is, nem kell lesajnáló tekintettel nézni az ilyen férfira, mert ez a döntése nem jelenti azt, hogy nem tudna munkát találni, vagy nem lenne jó a munkájában, azt sem jelenti, hogy tutyimutyi vagy lusta. Ugyanúgy, mint egy nő esetében sem jelenti a munkába állást az, hogy a karrierje fontosabb, mint a családja, vagy az otthon maradását az, hogy nem tudna állást találni.
Ígyhát kedves férfiak, nektek is meg kell vívni a harcotokat, ugyanúgy, ahogy a nőknek. Nekünk azért, hogy legyen jogunk dolgozni és úgy dönteni, hogy nem maradunk otthon, nektek pedig azért, hogy úgy dönthessetek, hogy otthon maradtok, ha akartok!

Advertisements

One thought on “otthoni apa

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.