Thaiföld, a becenevek hazája

il_fullxfull.373104343_2mo1Chompu-nak, az asszisztensünknek unokahúga született, az első kisbaba a családban, amióta felnőttek ő és a tesói. Ma mutatta a fotókat arról, ahogyan „megkeresztelték” a kislányt. Amikor egy hónapos a baba, elviszik a templomba, ahol a szerzetes megborotválja a fejét vagy levág egy kis hajat. Ezt a hajtincset aztán egy szent fa tövébe rakják – egy amolyan ombu fa tövébe, amiket mi is sokat csodálunk, és sok közülük szines szalagokkal van körbekeritve és ajándékok a tövében.

  • A fa majd vigyáz rá, megvédi – magyarázza Chompu és serényen bólogat közben. (Ezt nagyon szeretik, mindig bólogatnak mikor mondanak valamit.)

Egyébként Thaiföldön mindenkinek van beceneve. A becenevet annyira fontosnak tartják,

hogy hivatalos iratokban is szokták használni. Chompu egy becenév, eredeti keresztneve Varoonyupa A becenevét egy gyümölcsről kapta, egy amolyan körte alakú, halvány piros színű gyümölcsről. Kérdem is, hogy azért, mert annyira szerette kiskorában?

  • Nem, valójában egyáltalán nem szeretem a chompu-t – mondja – csak épp volt egy szent chompu fa a család kertjében, vagy ezer éve és éppen abban az évben halt meg, mikor én születtem. Nagyon hiányzott a családnak, ezért elneveztek engem chompu-nak, egy amolyan „helyettesítőként” – magyarázta. A beceneveket egyébként sokszor a nagyszülők adják, és a gyerekek kiskori szokásaira utalnak, van pl Au és Um nálunk az irodában, mert kisbabaként sokszor mondták ezeket a szavakat. De gyakoriak az angol kifejezések is, egy srácot Game-nek hívnak, egy másikat meg Nut-nak.
  • És a „kereszteléskor” adják a kislány becenevét is?
  • Nem, azt csak úgy, amikor kialakul. Például az ő beceneve azt jelenti, hogy mézeslepény, mert a szülei egy mézeslepény okán találkoztak.
  • Nagyon romantikus – mondom és örülök, hogy ma is megtudhattam valamit a thai szokásokról.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.