a fehér a nyerő


seoul-secret-hed-2015A múlt héten megjelent a The Guardian-en a botrányt kavaró thai reklám. Hogy hol kavart botrányt? Hát persze, hogy nem itt. De mindenhol máshol. Vagy mondjuk inkább a „nyugati” világban. Merthogy nyíltan rasszista. És ez igaz is. De hogy ezt hogyan lehetne elmagyarázni egy thai-nak? Na, az nagy kérdés.
Már többször írtam arról, hogy a thaiok imádják, ha fehérek. Vagyis imádnák,ha fehérek lennének és ezért mindenre képesek is. „A fehér a nyerő” reklámban ki is derül, hogy képesek valamiféle tablettákat szedni, hogy nehogy „visszafeketedjenek” – azaz egyszer már sikerült valahogy kifehéredniük? Ezen kívül vannak fehérítő krémek és hintőporok mindenütt. Például Bangkokban könnyebb fehérítő krémet találni a boltban, mint naptejet. Aztánmeg itt van a napernyőzés is, amit még az idősebb férfiak és a fiatalabb fiúk is űznek. Képzeljétek csak el, hogy mikor megyünk ebédelni, T. , aki kb 28 éves srác, előkapja az ernyőjét és ahogyan mi a napszemüvegünket rakjuk az orrunkra, ő beburkolja magát az ernyőjébe. Aztán imádják a fehér embereket is. A fehérség nem csak szépséget jelent, hanem tekintélyt is. Egy fehér ember nem nyithatja ki maga előtt az ajtót, neki ajtónyitó kell! (Persze mi azért kicselezzük és hamarabb kinyitjuk magunknak.) Meghát a fehér ember más, neki luxus kell – még ha nem is kér belőle, akkor is. (Például ha vonattal utazunk valahová, rögtön az első osztályra adnak jegyet, meg sem kérdezik, hogy melyik osztályra kérünk. Arról nem is beszélve, hogy ha hallják, hogy a harmadikra, akkor azt hiszik, hogy csak félreértették és bizonygatják, hogy az elsőn is van hely.) Meghát a fehérember gazdag is, mint azt már más cikkeimben kifejtettem. De ami a leginkább érdekes, hogy tényleg nem tudják elképzelni, hogyha egy fehér ember valamit olyat akar, amivel ők élnek, ami nekik a normális. Például amikor megérkeztünk, beszéltem a munkahelyemen a HR osztályon két lánnyal, hogy milyen iskola van itt a környéken Levinek. Erre elkezdték sorolni a legluxusabb nemzetközi iskolákat Bangkokban. Mondom, hogy egy helyi, thai iskolára gondoltunk a környéken. Ezt még egy párszor el kellett mondanom, mert nagy zavar támadt. Azt hitték rosszul hallanak és bizonygatták, hogy nagyon szuperek a nemzetközi iskolák. Mondtam én, hogy nincs nekünk ilyenre pénzünk, amit szintén nem hittek el, ami azért végképp érdekes, mert ők a HR-en dolgoztak, pontosan tudták, hogy a fizum ugyanakkora, mint egy thai, ugyanilyen pozícióban dolgozó munkatársnak…. Aztán a végén döbbenten kérdezték, hogy „mégis MIÉRT?!?” Miért akarok én normál thai iskolát?! Ahogyan fel lett téve a kérdés, megrémített, hiszen még alig értünk Thaiföldre, végülis honnan tudjam, hogy milyenek itt az iskolák?!
Azóta persze rájöttem, hogy  nem az iskolák színvonala miatt nem tudott volna Levi thai suliba járni, hanem amiatt a teljes értetlenség miatt nem, ami a tanárokat és igazgazgatót jellemeznék, azaz pontosan ugyanez a megdöbbentő arc és a „miért?!” kérdések.
A thaioknak a fehérség az etalon. Az irodában a lány- és a fiúvécében is van hintőpor, amit az arcukra és kezükre tesznek. A fiúk ugyanúgy fehérítik magukat, mint a lányok. A házunkban a thaiok csak akkor jönnek le a medencéhez, ha nem süt a nap és a kertészek, akiknek csak a szemük látszik ki az öltözékük alól – nyilván ugyanebből az okból kifolyólag – reggel látják, hogy mi napozunk, ledöbbenve bámulni kezdenek. (Nagyon cukik tudnak ám lenni a thaiok néha, tényleg, mint az ovisok. Csak bámulnak és látszik, hogy tökre nem értenek semmit 🙂 )
Szóval a reklám arról szól, hogy a fehér a nyerő és a menő. És ez tökre természetes itt.
Levit ugyanúgy, mint a hófehér Ieva litván munkatársamat rendszeresen megérintik idegen thaiok a karjuknál, csak hogy megérinthessék ezt a „királyi” fehérséget. Persze mindez még véletlenül sem durván történik – aki ismeri a thaiokat, tudja, hogy talán nem is ismerik a durvaság fogalmát – hanem amolyan gyerekes kíváncsisággal, elragadtatással, álmélkodással.
Szóval nekik a reklám egyértelmű. Ja, hogy most nem csak azt mondja ki, hogy a fehér a nyerő, hanem hogy a fekete nem menő? Na, ez meg mindegy, hiszen eddig is tudtuk, csak nem mondtuk ki – gondolják nyilván. Hogy valaki megkap egy munkát, mert fehér? Hogy hamarabb és jobb karriere lesz? Hogy több sikert ér el? Vagy hogy egyáltalán sikert ér el, mert fehér? Nos, ez mind egyértelműen IGEN. Megkérdőjelezhetetlen igen a számukra. És még azt sem értik, hogy mi lenne ebben a rossz?
A diszkrimináció fogalma még nemigen terjed el itt, ha meg már hallották, akkor is össze-vissza keveredik mindenféle más dolgokkal. Például amiről egyszer írtam, hogy szerintük egy cégnél a szinglik diszkriminálva voltak azért, mert nem kaptak családi biztosítást (azaz a gyerekeik és élettársaik – nem lévén – nem voltak biztosítva). Egy másik esetben felhívtam egy külföldi HR igazgató figyelmét arra, hogy a thai munkatársai által kiírt állásban van súlylimit! Azaz megmondják, hogy hány kiló fölötti embereket nem fognak felvenni az állásra, még ha jelentkeznének is. A thai menedzser, akivel erről beszéltem, semmi, de SEMMI rosszat nem talált ebben a dologban. Persze fotót is kérnek a jelentkezéshez, és még jó, hogy nem fejtette ki, hogy a szépséget is pontozzák! (Ez nem egy modellügynökség volt ám!)
Szóval hogy mennyi értetlenséget válthat ki ez a cikk a thaiokból? Azt el tudom képzelni. És most először gondolok arra, hogy nem csak nekem nehézség, hogy megértsem őket, nekik sokkal nagyobb kihívás megérteni az egész nyugati világot…

(Persze a nemzetközi kiakadásra gyorsan bocsánatot kértek, hiszen a thaiok annyira udvariasak 😛 )

A reklámot ITT nézhetitek meg.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.