kis karácsony, zöld karácsony

1045018301_578716638b_bEgy olyan világról álmodom, ahol a karácsony nem a vásárlásról szól, ahol nem vitatkozik azon a család, hogy kihez melyik napon menjenek vagy hogy ki, kinek mennyiért vett ajándékot. Olyan karácsonyról álmodom, ahol nem kapok és nem adok sem én, sem a gyerekem, sem családom fölösleges tárgyakat, ruhákat, amelyeket sosem hordunk, de bangladeshi gyerekek készítették, műanyag karácsonyi díszeket, amelyeket nyomorba taszított emberek gyártottak Kínában, miközben mérgezővé tették a környező folyókat és mezőket. Játékokat, amelyeket 95 apró darabból állítottak össze a világ 95 különböző pontján és repülővel, hajóval hoztak ide, ezzel is növelve a környezetterhelést. Sminkszereket, sampont, tusfürdőt, krémet, amelyek rákot

okoznak és toxikus vegyületekkel vannak tele. Műanyag zacskókat, csomagolóanyagokat, szalagokat, amelyek aztán az óceánok mélyén teknősöket fojtanak meg vagy csatlakoznak az óriási méretű műanyag szemétszigethez. Műszaki cikkeket, amelyekbe az alapanyagokat afrikai maffia szerezte be polgárháborúkat kirobbantva, amelyek pillanatok alatt elromlanak és kis idő múlva a harmadik világ országaiban kupacokba hordva otthona lesz hajléktalan, szemétválogató gyerekeknek. Nem szeretnék több olyan ajándékot, amely akár csak egy év múlva a gazdag országok nevetséges giccsgyűjtő szenvedélye és fölösleges fogyasztási mániája okán, a felelősség elkerülése végett hegyekbe tornyosulva válik szemétté a szegény országokban. Nem szeretnék veszélyes anyagokkal kapcsolatba kerülni, de még csak gyanakodni sem a tárgyakra, amelyek körülvesznek engem vagy a családom. Nem akarom, hogy karácsonyi vásárlási lázam miatt ártsak a világ másik végén élő, nyomorba taszított embereknek vagy a környezetünknek, a tiédnek, az enyémnek.
Nem akarom ezerszer megfizetni az árát egy terméknek, amit most hirtelen felindulásból megveszek, ami aztán évek múlva visszaköszön a természetből és mérgezni kezd engem, téged, állatainkat, földünket, ételeinket, életünket.GVO-HmEc-GreenChristmas-1
Biztonságos és zöld világot szeretnék. Karácsonykor ugyanúgy, mint máskor.
Nem vásárlást, nem ajándékok után rohangálást, nem kínosan továbbajándékozott ajándékokat, nem sunnyogást, hogy megint csak ilyen keveset/sokat/ugyanazt vettem vagy már megint nem vettem.
Azt szeretném, ha a karácsony nem az ajándékról, hanem rólunk szólna. Ha senki nem vásárolna többet veszélyes, a társadalmunkat és a környezetünket romba döntő tárgyakat, csak mert karácsony van. Inkább legyünk együtt, együnk egy jó vacsorát, meséljünk meséket, társasozzunk, írjunk egymásnak verseket vagy készítsünk személyes meglepetéseket, meséljük el mi volt ebben az évben a legnehezebb és a legszebb. Maradjunk magunknak, ne a boltoknak, ne a cégeknek és ne a tárgyaknak.
Ilyen karácsonyt szeretnék és ilyen világot.
Biztonságosat, etikusat, zöldet, ahol tudom, hogy van remény.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.