csomó minden, amit szeretek Thaiföldön

thai-old-smilesEgy csomó mindent szeretek Thaiföldön. Most, hogy 3 hét után visszatértem, megint örömmel látom, hogy mennyire kedvesek itt az emberek. Ez az első, amit említenék. Ráadásul nem csak kedvesek, de hihetetlen békések itt a népek. Itt nincs egy veszekedés, verekedés, nincs egy hangos szó! Éjjel nincs vircsaft és ricsaj és nincs bunyó és bűnözés. Persze nem járok a partinegyedbe naponta, de ami feltűnt, hogy itt soha, de soha nem féltem! Nincs olyan sötét utca, kihalt negyed, ahol ne mernék végigmenni az utcán éjjel egy cseppnyi félelem nélkül. Másfél éve járok a városban munkába a metróval, buszokkal, utazunk

vidékre és tényleg még egyszer sem hallottam embereket még csak hangosan vitatkozni sem! Hogy lehet ez? Fogalmam sincs…
Talán a buddhizmus teszi, talán más, nem tudom.
A legnagyobb veszély itt úgy érhet, hogy egy taxis megijed tőled vagy bepánikol, hogy nem tudja hova akarsz menni és mivel nem nagyon beszélnek angolul, ezért kézzel-lábbal tiltakozik, hogy ne szállj be hozzá. Vagy párszor már bepánikoltattam a buszvezetőket és ellenőröket, mert nem tudtam jól kimondani a megálló nevét, ezért megijedtek, hogy rossz helyre visznek el és menekülőre fogták, ami náluk azt jelenti, hogy leszállítottak.
A másik hogy mindig meleg van. Persze most, hogy lassan három éve már a nyárban lakunk akár már elég is lehetne belőle, de most, hogy épp Taiwanról jöttünk vissza, ahol még 18 fok is volt (!) igazén nyavalygós lettem és alig vártam, hogy kilépjek a fülledt melegbe a lefagyasztott reptérről. Mi lesz velem újra Európában?!
Na meg a dolgok néha lassan mennek, de azért van egy jópár dolog, ami sokkal modernebb, mint nálunk. Például a metróhálózat és a skytrain, na, az király! Persze irdatlan nagy rend van, akár a padlóról is lehetne enni mindkét közlekedési eszközön. Minden nagyon modern, az emberek rendezetten állnak egy sorban (!) a metróra várva, a kijelölt helyen, a sárga nyílnál. És nem akar senki átugrálni a biztonsági kapukon, meg felszakítani a metróajtót és nem is tuszkolódnak be emberek az utsó pillanatban intro2agyonnyomva másokat a metróba. Pedig itt aztán sokan vannak! Az egyedüli tuszkolódók a turisták a belvárosban a skytrainen. Mifelénk olyan nyugalommal várják a következő metrót, mintha az idő maga nem is létezne!
Egyébiránt itt mindig olyan érzése van az embernek, hogy minden fejlődik, halad, mindenki optimista, mindig mosolyognak az emberek, de közben nincsenek halálra gyötörve, nem rohannak és nem is látszódnak stresszesnek!
Aztán modernebb az is, hogy a számlákat (víz, villany) a sarki közértben lehet befizetni! Ezek minden sarkon vannak és éjjel-nappaliak, szóval ez aztán az igazi könnyebbség!
Persze a kaja is csúcs! Aki szereti a tengeri cuccokat és elég bevállalós az utcán enni, annak ez a hely maga a Paradicsom. Egyébiránt az utcai evés nem veszélyes, én itt még sosem lettem beteg, meghát úgyis az orrod előtt főzik-sütik, ha valami nem tetszik, majd máshol eszel. Az is nagyon jó persze, hogy bármikor lehet enni! Merthogy mindig van valaki valami kajával az utcán. Nem úgy, mint Kanárin, ott csak éttermek voltak, semmi csóró kis utcai kajálda.
Aztán az is marha jó, hogy itt simán meg lehet élni egykeresetből is. Persze igazgatóhelyettes vagyok, de otthon azért az igazgatói állásomból nehezen tudtamInsiderEdwardFreemanGet4 eltartani magunkat, mikor még egyedülálló anya voltam. Itt meg? Folyton utazunk és igazán mondhatni, hogy luxuskörülmények között lakunk – ami főleg a medencét jelenti nekem a házban, amihez nem tudok hozzászokni, hogy mindig itt van és tényleg az év 365 napján lehet benne úszni!
Utazni is könnyű és olcsó is. Főleg ha az ember vonattal megy északra vagy délre. Annak ellenére, hogy Bangkok 12 milliós metropolisz, ki lehet belőle érni 1.5 óra alatt Ayutthayára például, ami egy tündéri kisváros. Kb 2000 forintból hárman elutazunk hálókocsis vonaton északra, 15 órát vonatozva és a dzsungelbe érkezünk! Persze a lustiknak vagy a nem annyira hátizsákosoknak vannak belföldi repülőjáratok is, ahol akár 15 ezer forintból ugyanezt az utat megteheted repcsivel két óra alatt.

Na, ezeket szeretem itt, és boldog vagyok, hogy megint itthon lehetek, napozhatunk a medenceparton decemberben és kiélvezhetjük még azt a fél évet, amíg itt vagyunk.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.