mikor valami az, ami

Chiang M20151004_093326ai egy kihagyhatatlan úticél, ha nem csak hasalni akarsz a tengerparton Thaiföldön. Ez a város igazán cuki! Az európai, lengegatyós, jógázós, hátizsákosok imádni fogják! Vagyis már most is imádják. És valójában én ezért is kedvelem, legyünk őszinték. Merthogy elég kisváros ahhoz, hogy lehessen sétálni az utcán  – próbáljon meg valaki csak Bangkokban sétálgatni! Van egy csomó igazi hippihely, nagyon modern cuki boltok, amelyikben kézzel készitett, egyedi tárgyakat árulnak, és szállások, amik természetesek és zöldek! Minden, amire csak egy hippi hátizsákos vágyhat! Ráadásul minden meglehetősen olcsó.
Eddig kétszer voltunk ezen a környéken, és mind a kétszer olyan szuper szállásunk volt, ami sosem még egész Délkelet Ázsiában, szóval ma erről fogok írni!
Merthát szoktam én eleget utazni a környéken és gondolhatjátok is, hogy milyen igényekkel… Az én igényeim a következőek: legyen a hely természetes, olcsó, környezettudatos. Ha munkaügyben megyek, legyen jó a net, ha szabadidőben, akkor legyen közel a természet. Ennyi.
Na, ez mind az igazi luxus!
Net sehol, emberek meg mindenhol…
Igéret mindenhol, megvalósítás meg sehol…
Például minden szállodánál irtóra fontos, hogy legalább három ember álljon mindig az ajtóban, csak hogy kinyissa nekünk. Akkor vicces, mikor a Levi előbb rohan oda, hogy kinyissa a kinyitóembernek!
Na, mekkora zavart vagyunk képesek okozni egyetlen pillanat alatt?
Net meg persze sehol, pedig ott van a szórólapon is a recepción is kirakva, hogy itt aztán szuper-hiper-delux gyors a net.
De a kedvencem, hogy mindig, mindenhol áthágják a saját környezettudatos szabályaikat. Ezalól nem volt kivétel a hongkongi Ibis sem, a jakartai luxusszálloda vagy sajnos még a nagyon zöld, nagyon öko Chiang Doi-i faházas bungallónk sem. De az én hibám. Mindig úgy megörülök, mikor látom a kis üzenetet a fürdőben, hogy ha ide vagy oda akasztom a türcsim, akkor nem fogják kimosni (és így nem fogjuk mind megszívni, mikor majd nem lesz elég áram és víz a Földön). Meg persze mi sosem kérünk takarítást, hisz mindenhol csak pár napot vagyunk és nem akarjuk, hogy körbemossanak minket vegyszeres takartószerekkel. No, de aztán mi jön? Mindig van takarítás és mindig van türcsicsere 😦 én meg szomorkodom, hogy megint nem jött össze, hogy valami aprót tegyek – vagy ne tegyek csak ellene ennek a világnak.

20151004_093232Na, de eddig a legjobb mégiscsak a legutóbbi hely volt. Swiss Lana Lodge a hely neve, igazán cuki kis kertes ház Chiang Mai-ban. A neve zavaró lehet, a lényeg, hogy helyiek tartják fenn, csak van egy jó kis színházi súgójuk Svájcból, neki sikerült megsúgni mit bírnak az ilyen arcok, mint mi.
Merthogy az egész úgy kezdődik, hogy van egy nagy, kitárt kertkapu. Aztán elénk szalad a lányka, Dodo. A kertben sok bicaj, amit ki lehet bérleni, a ház meg…na, az már kívülről látszott, hogy menő! Igazi thai faház irtó szépen felújítva. Kétszintes és összesen talán hat szobájuk van. Külső kert és terasz és minden barna és fa és nagyon izléses. A házban körbevezetnek, hagyják, hogy ámuljunk és bámuljunk, hogy az egész ház igazi álomház. Az ember ilyennek képzeli egész Thaiföldet, míg ide nem jön. A kertben függőágy és modern, ember nagyságú kőszobor, az emeleten a lécsőfordulóban kis, puff a földön, mellette egy szál virág  egy vázában, a falon modern festmények. Minden irtó szép. Körbemegyünk a házban, egyik térből a másikba, tetőterasz kötetlen fetrengésre, sarokban buddhaszoborral, közös fürdők nem csak izlésesen, de modern dizájnnal, nem is hiszek a szememnek! Aztán itt fel és ott le és aztán egy nagy szoba, amiben van nappali és gyerekágy és franciaágy, ami olyan magas, hogy fel kell mászni rá… és közben csak bámulunk és mondják, hogy ez a mi szobánk… A fürdő meg kint van a kertben! Na, ez tetszett a legjobban. Itt most be kell vallanom, hogy a hobbim (azon kívül, hogy magyar civileknek önkénteskedünk és három bloggal is boldogítalak titeket) a lakás dizájn. Szóval marhára tetszett ez a 20151004_095115megoldás: a kertből egy kis szobányi leválasztva a szobánk mellett képezi magát a fürdőszobát. Hát igen! Ha az ember egy trópusi országban lakik, akkor miért nincs kint a fürdő a kertben?! Az egész irtó izléses, és nem, nem esik be az eső és a szúnyogok sem esznek meg. A szobában van valami szuper elektromos szúnyogriasztó (nem irtó!) és valami miatt a fürdő-kertünkbe sem jöttek.
Nos, a helyen egy fiatal lány van, Dodo és egy idősebb hölgy, Gé. Mindketten megtanulják a neveinket elsőre és míg üdvözlő, maguk facsarta furi gyümölcsből készült gyümölcslét kapunk (aminek összetevői is le vannak írva az előttünk lévő kis szórólapon!) addig észrevesszük, hogy a szabadtéri éttermi részben (ami valójában asztalok és székek a kertben) ott van egy tábla Welcome felirattal és rajta a nevünk. Igen, mind a hármunké másokkal együtt, akik épp még ma érkeztek. Aztán ott vannak a békák a kertben Levinek és a nagyon csúnya, vicces kismacska…
Nos, a szállás kitűnő, a város igazi csemege! Tündéri kis boltok, olyan modern dizájnos berendezéssel, amilyet sehol nem láttam még és benne pedig tünci kis kézzel készitett termékek és népi-modernizált szoknyák és ruhák mindenütt. Hozzátéve, ho20151004_124637gy betévedünk egy helyre, ami egy régi gyárépület belső kertje és van ott egy nagy téglaház csupasz tégláival és nagy üveg nélküli ablakréseivel és másnap ugyanitt élő zene és jótékonysági vásár és mellette dizájnbolt óriás, rózsaszín kerámia elefánttal… ó milyen csodás is a világ!
Szóval az egész Chiang Mai azért is volt ilyen szuperjó, mert tele volt a táj zöld hegyekkel, amikre vágytam, a város sétálással, ami annyira hiányzik Európából és a pillanatok tele kedves meglepetésekkel, a szállásunk meg … végre! Az, aminek mondta magát, semmi szuper luxus sem delux… de sokkal több is annál, minden olyan, és még sokkal is jobb,mint aminek mutatja magát.

 

(Ó, hogy változtat Ázsia! Ajaj! Hogy tudok örülni annak, ha valami tényleg az, aminek ígéri magát…)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.