idősek vagy gyerekek

1111Vegyünk egy céget Ázsiában. A vezetői leginkább nyugati arcok, amerikaiak, ausztrálok. Néhány maláj, de Malajziát ismerve, az kb ugyanazt jelenti, mintha nyugatiak lennének. A cég biztositást is ad a juttatásai között a cég alkalmazottainak, merthát a helyi ingyenes egészségügy vagy nagyon rossz minőségű, elérhetetlen vagy nincs is. Az adott esetben Délkelet Ázsiáról beszélünk, de lehetne Dél-Ázsia vagy Kelet –Ázsia is. Aztán a vezetők kitalálják, hogy nem emelve a költségeket, jó lenne a biztositást kiterjeszteni a gyerekekre is. Nem titkoljuk, a HR igazgatónak három gyereke van, igy nyilván rájuk gondolt, mikor a  – szintén külföldi kézben lévő – biztositó társasággal tárgyalt. Nehezen, de sikerült ugyanazért az árért 1 munkavállaló+ 1 legális hozzátartozó (férj, feleség) és + 3 gyereket biztositani. A HR igazgató nagy elégedettséggel számolt be a munkatársaknak és hirdette ki az új biztositást.
A megbeszélés óriási botrányba fulladt.
A munkatársak teljesen fel voltak háborodva, hogy miért nem lehetnek biztositva az egyedülállók szülei, vagy a csak együtt élők, nem házasodottak? Az egyedülállók diszkriminációjára hivatkoztak és tüntetni kezdtek. Az egyenlő bánásmódot is kissé másképpen értelmezték a szereplők. Van aki szerint az az egyenlő bánásmód, ha ugyanazt az összeget kapja mindenki, és aztán annyi személy között osztja el, akik között akarja, igy az egyedülállók is ugyanakkora összeggel mehetnek haza, mint a nagycsaládosok. Az egyedülállók diszkriminálása lett a jelszavuk.
A cég vezetői ki voltak akadva. Hogyan lehet, hogy eddig semmi gondja nem volt a munkatársaiknak, most pedig, hogy többet nyújtanak, mint korábban, óriási a botrány?
A vita még eltartott hónapokig, az egyedülállók szemben álltak a családosokkal, a házasok a nem házasodottakkal, a vezetők a beosztottakkal. Amikor hallottam ezt a történetet, semmit nem értettem, majd a konfliktus magyarázatát egy helyi arc nyújtotta azzal, hogy az ő kultúrájukban a szülőkről való gondoskodás sokkal fontosabb, mint a gyerekekről való gondoskodás. Szóval akkor mi legyen? A cég ne biztositsa a gyerekeket, helyette a szülőket? A családosok azzal érveltek, hogy nekik is vannak szüleik, igy ha az egyedülállók szüleit is biztositják, akkor az ő szüleik sem maradhantak ki. Arról nem is beszélve, hogy a család mást jelent Ázsiában, itt bele tartozik a nagybácsi, az unokatestvér és még ki tudja kicsodák…
A cég úgy tűnik meghátrálni látszik a legnagyobb hangú csoporttal szemben, azaz az egyedülállók állnak győzelemre. De még minden lehet…

Pár hónap múlva majd jelentkezem, hogy mi lett a vége, ha megtudom 🙂

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.