a málnás fanta rejtélyes története

2d65c331e1df80e7cd56a8e702ac9454A málnás fantát örömmel fogyasztják a thai idősek és fiatalok, a thai mókusok és a thai istenek. Legjobban a faistenek kedvelik, minden nap be is nyomnak legalább egy üveggel, de néha kettővel is. Szívószállal kedvelik a legjobban. Le-lehajolnak ágaikkal, csak mikor senki nem figyel, és beszippantják a cukros lét leveleikkel. Azok megpirosodnak, mint a felhigított vér csepeg a zöld levelekről a lé a földre. De a thaiok észre sem veszik. Lassan araszolnak a tömegben a vásárfiák között. Ruhák nőknek, ruhák mobiltelefonoknak, ruhák iPad-eknek és iPhone-oknak

és mindenféle i-dolognak. Ruhák kis házi kedvenceknek, többnyire kutyusoknak, kulcstartóknak és lábtartóknak. A fára nyilván senki nem figyel, hiszen mindenki tudja, a fák igazán kedvelik a málnás fantát.  Napi egy üveg, még kevés is. Örömmel fogyasztana többet, kettőt, sőt, hármat is! Bezzeg a szép nagy, ombu (azaz thaiul banyan) fák, azok ihatnak többet is! Sír csendesen az útszéli, nevesincs fa. Ő nem színes kendőkkel körbekerített, nem fonták be derekát lila, sárga, kék szalagokkal, mint a szerencsésebbeket. Még műanyag aranyozott női ruhákat sem kínálnak neki, mint Kanchanaburi fáinak. Nem, neki csak a napi egy üveg jár. De az jár! És újra lehajtja leghosszabb, elszineződött ágát és óvatosan a szívószál végéhez nyomja. Nem figyelt senki! Ügyes volt, megint.
De a rejtély nem a fáé, hanem az éjszakáé. Merthogy hova tűnik el az üveg minden egyes éjszaka? Mert a fa az üveget természetesen nem fogyasztja el! Melyik fa enne üveget, kérem szépen! No de reggelre mégis eltűnik az összes, a derékonkötött és az egyszerű névnélküli fák tövéből is.
Ki lehet? Kérdem minden reggel és este.
És akkor, egyik hajnalon megpillantottam Őt! Kecses hátán szivárványszínnel csillogott a bangkoki ködös napfény. Nyaka fényesre suvickolt műanyag. Lábai nem is érnek a földhöz, úgy szalad, alig látható, csak mikor megáll egyetlen pillanatra. Lehajol a fa tövéhez, lassan megszimatolja fekete pötty-orrával a fantásüveget. Ez az! Csak ő lehet az!
De nem tudom jól kivenni mert már el is suhan, csak azt láttam, hogy barna és világos, és fehér, és csodaszép, és kecses, és vékony lábai a városi ködben úsznak és hegyes fülei égnek merednek, – az is műanyag persze –  és fekete szemeiben a riadtság ugrik rám. Észrevesz, megmerevedik. Egyetlen pillanatra leshetem csak meg, ezt a csodaszép, embernagyságú kecses állatot, a sarki antikvitás boltból megszökött, szabadságra született, fantás üvegről álmodó… műanyag szarvast.

02bdceb821cc67d04d80499d4085034b

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.