szamarak, de szegények

  • Caravans-of-the-Himalaya-Photographer-Eric-Valli-8A szamarak de szegények! – mondja Levi, amint a turistáknak épült hegyi faluban, Láma Hotelből az összepakolt utcákon poroszkáló csontsovány szamarakat bámulja Nepálban. – Lent jobban néztek ki a szamarak, még ha mindig cipelniük is kell szegényeknek valamit. Itt kihasználják őket, kinozzák és éheztetik őket!
  • Mindenkinek olyan élete van, ahová születik. Ez olyan, mint az embereknél. Te Bangkokban élsz egy medencés

felhőkarcolóban és sulibusszal jársz suliba, ez a gyerek meg itt az utcán él, nézd! – mutatok egy irtó fekete kiskölyökre.  Itt aztán tényleg a szerencséden múlik, hogy van-e lehetőséged. Itt ha az utcára kerülsz, vagy oda születsz, ha véletlen nem talál rád egy szerezetes és visz be egy árvaházba akkor ott maradsz örökre vagy mig el nem visz az első fertőzés vagy tüdőbaj.
De beszélhetek, Levit nem érdekli a társadalom, csak a szamarak. Az öreg pónit nézi és a vén szamarat, akiket a falusiak már elüldöznek egy kis, szeméttel teli tisztásra, ahol vénségükre csak megvetést kapnak. Levi bambuszt keres, megmászatja velünk a hegyet, hogy meredekebb részekről szedjünk, hogy a szamárnak és a póninak adjuk. Ők hálásak a simitásért, már régen kaptak mást, mint ütlegelést. Félnek is, de éhesek, a sárban, a koszban kotornak valami ennivalóért. A szamár alig áll a lábán, egyik lábát húzza, olyan vén, mint a körülötte lélegző táj, sovány, bordái kilátszanak, alig araszol fel a dombon, félek, hogy a bambusz igérete csak a végzetébe hajszolja őt. Meg-megbotlik, ahogyan Levi kezében lévő bambusz felé igyekszik felfelé a kis dombon. Levi szive fáj, megölelné, megetetné, elaltatná. Én sem birom nézni a szánalmassá tett öregséget, a megalázást, az elhagyatottságot, a kiszolgáltatottságot.

  • Én ide visszatérek gazdagon és megmentem ezeket a szamarakat! Boldog öregkort adok nekik, ahol annyi bambuszt ehetnek, amennyit csak akarnak! – mondja és már látom is a boldog, duci öreg szamarakat, amint bambusszal álmodnak és úgy hajtják örök álomra a szemüket.  – És… és megtanitom az embereket hogyan kell szeretni az állatokat! – fejezi be Levi határozottan.a-donkey-1395167

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.