vonatozni erre-arra jó!

vonatA legjobb a vonatozás! A vonat nagyon olcsó és nem rosszabb a minősége, mint a magyar vonatoké! Az ára viszont sokkal, de sokkal jobb! Egyébként vicces, hogy mennyien megdöbbennek a thai ismerőseim közül, hogy vonatozunk. Szégyenkeznek a vonatjaik állapotán. Én meg nem értem, mi a baj.
– Régi, régi, de tök jó – mondom bólogatva.20141207_141954
– Jajaj! Inkább menj AirAsia-val, a fapados repcsivel, mert a vonat, jaj, az sajnos nagyon kis koszlott – szabadkozik Kul, az ingatlanosunk. Én meg a vonatozásainkra gondolok. Dehogy repülünk, ha van vonat is! Hát nem környezetvédők vagyunk, vagy mi?!
És a vonat tök jó! Voltunk Chiang Maiban, északon, este felszálltunk és reggelre odaértünk, meg délen, KohTao felé, nemrég meg Hua Hin-ban, ami ugyan egy Thailand-train-3rd-seatsturistahely, de nem hiszem, hogy valaha bárkinek is ajánlani fogom. De a vonat mindig jó volt! Még a késések sem voltak számottevőek! A hosszú utakon nem is késtünk. Az éjszakai járatok meg kifejezetten kényelmesek, a kalauzok kedvesen felébresztenek, mielőtt le kell szállnod. Egyékbént csinos kis egyenruhában vannak, ezek szerint amolyan megbecsült munka lehet itt a vonaton dolgozni. És van folyamatos takaritás is, szóval kosz sincs. (Pedig aztán a helyiek dobálják csak szanaszét a műanyag zacsiba tett félig megevett leveseiket!)
Néhány helyen légkondi is van, de ventillátor mindig. Van első, második és harmadosztály is és mintha az állójegyeket is kiosztanák… de ez nem biztos, csak meglepődve tapasztaltuk, hogy annyira sokan állnak a vonaton. És a nénikék folyton jönnek, árulnak enni, innivalót, kávét. Van egyébként a vasúttársaságnak is nagyon olcsó melegétel szervize, egy menüről tudsz rendelni, mikor felszállsz a vonatra, aztán hozzák is melegen, frissen.
Egybként nagyon kis kedves emberek ezek a thaiok. Egyszer lemaradtunk a hálókocsikról, mikor egy éjszakai utazást terveztünk, igy a harmadosztályra kerültünk,ahol össze-vissza dőlögetve töltöttük az éjszakát. Az emberek nagyon szeretik a gyerekeket, igy amint tudtak Levinek kináltak egy duppla ülést, hogy le tudjon feküdni. Egyébént meg az emberek ültek, álltak órákon, éjszakán át semmi gond nélkül. Csak a külföldiek problémáztak20141205_084425. Egy francia banda teljesen berúgott és összevissza molesztálta a thai lányokat, egy német srác pedig eleve tökrészegen érkezett és mindenkin átesett, ráadásul büdös is volt. A thaiok viszont csak mosolyogtak rájuk is kedvesen.
Hua Lampong, a bangkoki pályaudvar pedig kifejezetten szórakoztató hely! Itt, mint valami gőzösök füstölnek a vonatok. A nagy téren összegyűlnek az emberek és a földre telepednek, itt várják a vonatukat. Néha van kiállitás is, mikor, miről, most épp a király szülinapja miatt volt. (erről van a pirosszőnyeges kép)  És persze vannak foglalt hRom Hoop market or Folding Umbrella Market where vendors and shoppers dodge bustling while commuter train pass through eight times a dayelyek a várakozásra a szerzeteseknek itt is, ugyanúgy, mint a vonaton.
Ja, nemrég egy buddhista szerzetes meg is simizte Levi fejét (pedig az itt nem szokás, mert ott van valamelyik csakra állitólag, vagy épp azért tette ezt?), és beszédbe elegyedett vele. A nagy fejsimogatásos áldásra Levi meg úgy lázba jött, hogy egy másik szerzetesbácsi bőröndjét jó darabig még elcipelte.
Nagyon szép helyeken mennek a vonatok és néha igazán furcsa helyzetek között is. Van például sok olyan rész, ahol annyira körbevették a kis bódék a vonatsineket, hogy a sin maga az utca, igy köré épülnek a piacok. Szóval érdemes nézelődni!
És persze vonatozni!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.