mikor még csak kerülgettük a thai iskolát

2_2_by_thedotsarejoined-d3e6mkxÚgy tűnik, még hónapok múlva is legszivesebben és legtöbben a Levi sulis történetét olvassátok, igyhát iderakok egy kis irást arról, amikor még csak ismerkedtünk az iskolával (Október vége, 2014)

Nagyon izgi ez az iskolásdi! Ma voltunk a thai iskolába beiratkozni. A suli, egy nagy, fehér, barátságos épületben van, ami elenyészően kicsinek tűnik biztonsági őrével, több emeletével, saját medencéjével stb amellett az óriási harrypottersuliszerű nemzetközi iskola mellett, ami mellette áll. De minket nem érdekel a nemzetközi iskola, főleg mert 1millió bhatba kerül (kb 8M Ft), és merthogy mi szivesebben irtajuk Levit a helyi iskolába, mint egy elszigetelt erődbe. Persze a „helyi iskola” is csak idézőjelben értelmezhető! Merthát a mi iskolánk inkább a felső középosztálybelieknek való, meg a szegény, civil szektorban dolgozó külföldi szülők gyerekeinek. (Ma éppen találkoztunk egy svéd-holland családdal és a parányi, szőke, tündéri kisfiaikkal, akik már egy éve ebbe a suliba járnak, és szintén a nonprofit szektorban dolgoznak. Mármint a szülők.) Szóval a suli félig thai, félig angol nyelvű. És kéremszépen itt van az órarend:

Társadalomtudományok, beszéd és kiejtés (milyen nyelven, milyen nyelvet?), thai tudományok, thai matek, sport, nyelvtan (melyik nyelvé?), irás és kiejtés, művészet, úszás, „keyboard” ami a zeneóra! (merthogy valójában zongorázást jelent), számitógép, tudomány, matek (itt már nincs, hogy thai…), thai töri, thai szociális óra (?), és a legjobb: mandarin nyelv!

Amig ma el nem olvastam az órarendet, nem is tudtam, hogy kinaiul is tanul majd Levi! child_care_by_thedotsarejoined-d39zn16Nem elég, hogy angolul és thaiul egyszerre, de még kinaiul is!
No, de az igazgató néni nagyon édes volt, tud spanyolul, úgyhogy végig igyekezett Levivel diskurálni, aki egyébként sem spanyolul, sem angolul nem volt hajlandó beszélni, mert nagyon unta magát, miközben mi az iskolabuszról, az órákról és az egyenruháról beszéltünk. Miss Rachada viszont kedves volt, végigvezetett az udvaron, ahol parányi kis, verébszerű madarak raktak éppen fészket egy szétesett villanyórában, és gyerekek ugráltak a játszótéren.

 • Ez itt a nagyterem, itt van minden reggel a zászlófelvonás és a sorakozó – magyarázza nekünk. – Aztán jön az imádkozás…De persze nem kell a Levinek csinálnia, ha nem akarja… milyen vallású is?
 • Hát, semmilyen valójában – mondja Gergő.
 • Na, mindegy, mi itt buddhista imát mondunk minden reggel. Ha akarja ő is csinálhatja, ha nem, akkor nem.
 • Oké, majd eldönti – mondom és vigyorgok miközben előadom Levinek a reggeli teendőket.
 • Az emeleten van Levi osztálya, a Grade 2/2 – és ballagni kezdünk a lépcsőn. Itt úgy tűnik, hogy nem ások és bések és cések vannak, hanem 1/1 és 1/2 és igy tovább, igy ha Levi 2/2-s lesz, akkor második évfolyam második osztályos. Az ovális teremben, körben, felfelé haladva a lépcsőn végig gyerekek rajzai, festményei szinesitik a képet, a nap besüt a nagy ablakokon és megvilágitja a sok zászlót.
 • Ezek a zászlók nem azért vannak itt, mert ennyiféle nemzetiség jár ide- súgja nekem Gergő – Nem úgy, mint Kanárin. Hanem csak mert mostmár szabad kitenni ilyen zászlókat Thaiföldön is… Mostmár kitehetik a magyart is – és összevigyorgunk. Közben a kanári iskola jut eszembe, ahol az igazgató rögtön azzal dicsekedett, hogy náluk 23 féle nemzetiségű gyerek jár, és Levi lesz a 24., aki magyar! És de jó, még sosem volt magyar gyerekük!
 • Ez itt a Levi osztálya – mutat Miss Rachada egy teremre, ahol a gyerekek tobzódnak az ajtó előtt. A teremben régi, fa padok egymásnak tolva középen, a terem többi része egyébként ugyanolyan, mint máshol, tábla, kréta, a falon rajzok. És kint, az osztályterem előtt ott vannak a cipők! Merthát minden gyerek mezitláb van! Most látom csak! Zokniban vagy mezitláb rohannak a teremben és a folyosón.
 • Legalább a cipővel nem lesz gond – mondom vigyorogva.4f43359ca59ca2ff5488bd5086fd5ee8-d4nhcbp
 • Meghát ruhát is kapunk – teszi hozzá Gergő és máris az épület melletti kis szabóságban vagyunk, ahol csak a sulis gyerekeknek készitik az egyenruhát.
 • Levinek rá kell varrni a nevét a ruhájára. Thaiul – magyarázza az igazgató néni. – Rávarrják Önök, vagy mi?
 • Inkább az iskola.. – bólogatok serényen. Thaiul Levi! Merthát a thai nyelv nem ám betükből, hanem hangokból áll! Ami azt jelenti, hogy egy hangnak van akár (legdurvább esetben) 5 betűje. Azaz inkább úgy mondom, 5 féle betűvel lehet leirni, de mégsem ez a fontos, hanem, hogy milyen a hangsúly (merthogy 5 féle hangsúly van és a szó igy mást és mást jelent). Nos, Levi neve már megvan thaiul, szóval mehet a felvarró.
 • Ez a ruha a sportruha, ez kell hétfőn, ez a sima egyenruha keddre és csütörtökre, szerdára megint sportruha, de hozzon úszócuccot is és pénteken egy másik ruha, a cserkészruha kell ezzel a nyakkendővel, kitűzővel – magyarázza Miss Rachada és mosolyog, Levi meg a háttérben egyre rosszabbul van, látom, ahogy meregeti a szemeit és már hallom is:
 • Nehogy azt hidd, hogy én ezt felveszem! Ez borzasztó.
 • De bizony felveszed – mondja Gergő és már próbálja is rá az inget.
 • Nem akarom ezeket hordani!
 • De itt minden sulis ezt hordja. Nincs mese – mondja Gergő és közben arra gondolok, hogy még mi mindenben „nem lesz mese”.

Vajon milyen lesz a thai kéttannyelvű iskola? Szigorú vagy kedves? Szigorú, mint az ázsiaiak tanulásról alkotott véleménye,  vagy végtelenül kedves, mint maguk a thaiok? Laza-e, sokszinű és segitőkész, mint a spanyol, ahol felkészültek mindenre, még a diabéteszre is? Vagy központositott, sajnálatra méltó, csóró mint a magyar? Vagy?
Aztán már csak Gergő hangja cseng a fülemben:

 • Cserkészruha… szerinted nem furcsa ez egy kicsit?

(Végül a “kedves, mint a thai-ok” lett a nyerő 🙂 )

 

 

Advertisements

One thought on “mikor még csak kerülgettük a thai iskolát

 1. 🙂 anno elso napom első óra tanarkent, thai iskolaban: megyek be, egyik fiu koszoneskeppen kiugrik az ablakon ( 4. emeleten vagyunk) leizzadas… életfilm-lepergés…. de aztan a többi gyerek röhögeseből sejteni lehetett h nincs nagy baj : ekkor még nem volt szamomra megszokott, h thaifoldon az epuletek kulso falan emeletenkent körbefut egy sokszor egy meter szeles korlat nelkuli erkely ami belulrol nem is latszik- napárnyékoló ill a legkondit is oda pakoljak ki… szoval odakinn hasalt a csirkefogo ..

  nagyon teccik a blogod, végre nem egy turistás blog thaifoldről, amint lesz idom végigolvasom!!!
  udvM:)

  Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.