thai királyunk, Bhumibol

_8232753_origBhumibol Adulyadej a hivatalos neve, de mindenki csak A királyként emlegeti, ő a IX. Ráma király Thaiföldön. Hogy miben nyilvánul meg a királyság? Például a királynak minden bizonnyal van saját marketing minisztériuma, merthogy plakátjai mindenhol megtalálhatóak, a metróban, a skytrainen, a jazz bárban, a szinházon, a rendőrségen, a kórházban, a metró aluljárójában királyi trónjai is ki vannak állitva, mint valami múzeumban. A metróban utazós képe van, a pályaudvaron vonatozik, a jazzbárban meg szaxofonozik! Még szerencse, hogy a mosdóban nincs képe! A moziban a filmek előtt fel kell állni, amig megnézzük a királyi reklámvideót, meg mennek ilyenek a metró tévéjén is és minden nap megnézem a metró aluljáróban az arcát, amint öltönyben, régi fényképezőgéppel a nyakában, izzadságcseppekkel a homlokán megy a thai mezők, rizsföldek, hegyek között. Sőt, talán róla nevezték el a közeli Prah Ram IX nagymenő bevásárlóközpontot is. Felesége nevét viseli a Sirikit királynős metrómegálló és egy nagy expószerű épület.
Egyébként meglehetősen kedvelik őt a thaiok, a szülinapja az egyik legnagyobb ünnep (dec. 5.), ilyenkor mindenki citromsárga pólóba öltözik, úgy öt teljes napon át, persze munkaszüneti nap is van. A királynő is menő, ő az anyakirálynő, ezért anyák napja az ő szülinapján van (aug 12), amikor az anyukák gyerekekkel ingyen utazhatnak a metrón.

Ami a legjobb, hogy sosem öregszenek, merthogy mindenhol csak szép, fiatalkori képeken láthatóak, meg is döbbentem, mikor kiderült, hogy Ráma király már 80 fölött van!
Emellett néha reggelente és a nagyobb királyi ünnepek idején hirtelen megszólal a himnusz a metróban, mikor megáll minden thai, – ilyenkor lehet gyorsan kikerülni a lemerevedett tömeget 🙂 – és megy a himnusz, és közben Levi meg énekli, és mikor kérdőn nézek rá, rámnéz vigyorogva: ez a kedvenc számom! – kiáltja én meg csak nézek rá megdöbbenve:  A thai himnusz?  🙂

King+Bhumibol+Adulyadej+Thailand+Celebrates+SkWlPExLrgCl

Advertisements

One thought on “thai királyunk, Bhumibol

  1. Az kis himnusz szeru patetikus rovidfilm ami a kiraly eleterol szol, es minden mozieloadas elott levetitik megvan? Az nagyon cuki , volt h napokig dudoltam onkentelen, , mellekhatasa a sok mozibajarasnak 🙂

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.