nem értem én a kakasokat

kakasviadalOtt vannak Quezon cityben (épp megint Manilában vagyunk, Fülöp szigeteken), a széles, szépen kövezett utcán (amit újra és újra megcsodálok és hálát adok a városépitőnek, hogy újra sétálhatok! Még itt, Ázsiában is!) szóval megyek a széles utcán a szinesre cicomázott buszok vágtáznak el mellettem, a villák három méteres falakkal védik magukat, meg szögesdróttal és saját biztonsági őrrel, aki rámmosolyog újra a „Hi M’am” –mal és akkor ott van megint az a bizonyos nagy, lefelé forditott kosár. Ott van a kosár minden ötödik villa előtt. Kifejezetten a Mária és Jézus mosolygó arca alatt, szépen, a csengőtől balra.
És ott ül benne, – vagyis inkább ácsorog –  a nagy ő, a kakas.
Nem értettem, mit csinálnak ezek a kakasok itt, mert ha még tyúkok lennének, megérteném, dehát mégis, minek a kakas, csak hogy reggel kakaskukorékolásra ébredjünk? Merthát jó is az, nálunk is van, Bangkokban, reggel fél hétkor, a kakasok rákezdik és száll is rendesen a kukurikú a felhőkarcolók között.
De aztán befordulok a sarkon és látom a nagy akciót! Ott van két helyi arc, egy-egy kakast tartva a kezükben az út szélén. Épp a szálloda előtt, amibe igyekszem. Az utcán a járda és az autóút közötti részen, (széles az út, elférnének a legnagyobb amerikai kamionok is széltében-hosszában és még a kakasok is velük együtt), ott ácsorog a két figura, egy-egy kakassal a kezében. Közelitek, mi folyik itt? Ekkor ledobják a kakasokat, akik jól egymásra ugranak. Szerencsére nincs véres kés vagy egyéb kinzóeszköz rájuk erősitve, és nem is elég vadak, igy a kedves tulajdonosok hamar megelégelik a dolgot és bemennek a kis házacskájukba egy kis ebédet betolni reggelire. Mire ott marad a két kakas. Néznek egymásra, aztán ide-oda, rám is, de csak elvétve.
Na, ekkor kezdem nem érteni őket. Merthogy szépen tovább sétálnak, kicsit erre, kicsit arra, de mégiscsak azon a biztonságos sávon belül maradva, ami a járda és az autóút között van, nem is messze attól a bizonyos ajtótól, ahol kedves, szivmelengető gazdáik eltűntek. Nincs rajtuk nyakörv, sem kötél, sem szájkosár, sem rendes kosár. És mégis, csak úgy jönnek-mennek, ide és oda…
Na de mégis, miért nem mennek világgá?
Kukorékolni szabadon a vadonon?

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.