Batang, Greenpeace akció

 • Ezer éve találkoztunk! – kiáltja Rika.Masyarakat Batang membawa wayang kertas serta membentangkan tulisan "Food Not Coal" sebagai aksi bersama Greenpeace menolak rencana pembangunan pembangkit listrik bertenaga batubara di Desa Ponowareng, Batang, Jawa Tengah, Selasa (23/9).
 • Igen, mert legutóbb, amikor itt voltam Jakartában nagyon sok volt a dolgom – mondom Rikának és közben bemutatom egymásnak őket, Alex férjét Alexet és Rikát, akik még nem ismerik egymást. Alex csak most kezdett a bangkoki irodában, Rika meg itt dolgozik az indonéz kommunikációs osztályon.
 • Meg mert itt sem voltam. Batangban voltam. – büszkélkedik Rika és felemeli tökéletesen kerek arcát. Olyan, mint egy kislány, nem csoda, hogy egyszer a kórházban azt kérdezték, hol az anyukája? Alacsony is, vékony is és olyan arca van, mint egy ázsiai porcelánbabának. Ha van ilyen.

 • Ó! Az akción!Masyarakat Batang membentangkan tulisan "Food Not Coal" sebagai aksi bersama Greenpeace menolak rencana pembangunan pembangkit listrik bertenaga batubara di Desa Ponowareng, Batang, Jawa Tengah, Selasa (23/9).
 • Milyen akción? – kérdezi Alex férje Alex.
 • Jaj, te nem olvasod az e-maileket? Mindenki tud a batangi akcióról! Irtó szép képek születtek! Rika, meséld el légyszi Alexnek!
 • Nagyon jó volt az akció! Batang itt van, kb úgy 7-8 órányira innen, Jáván, a tengerparton. Ott akarják felépiteni egész Ázsia Warga Batang membentuk tulisan "Tolak PLTU" dengan konfigurasi perahu sebagai aksi bersama Greenpeace menolak rencana pembangunan pembangkit listrikbertenaga batubara di Desa Ponowareng, Batang, Jawa Tengah, Rabu (24/9).legnagyobb szénerőművét. Akkorát terveznek, hogy több energiát adjon, mint egész Burma energiafelhasználása! De mi már kétszer megállitottuk.
 • És most is! – kiáltok bele.
 • Szóval ott vannak azok a helyi emberkék, falusiak, akikhez kimentünk, hogy segitsünk nekik és csináltuk együtt amolyan igazi Greenpeaces akciót, tudod, óriás bannert a rizsföldön és kis hajókból üzenetet a part mentén.Nelayan dan petani Batang membawa wayang kertas, bendera, serta poster berisi penolakan rencana pembangunan pembangkit listrik bertenaga batubara di areal persawahan Desa Ponowareng, Kabupaten Batang, Jawa Tengah, Rabu (24/9).
 • Meg nagyon édi hand-made bannereket, halakat meg ilyen édes dolgokat! – teszem hozzá.
 • És felvonultunk az emberekkel.
 • Nagyon szép lett. És tudod mi tetszett nekem a legjobban: az emberek arca. Igazi erőszakmentes akció volt a helyiekkel. Mintha minden pontosan meg lett volna tervezve: óriás üzenetek, kedves arcok, sőt, arcok, akik történetet meséltek, életeket! Gyerekek, idősek, nők… mintha mindenki felvonult volna.
 • Fel is vonultak. Aztán másnap el ide, Jakartába. És nem voltak megtervezve!
 • Na, az a videó is nagyon ott van! Performance az utcán, átadva a petició, kamera a megbeszélésen! Nagyon jól meg van csinálva! Irtó ügyesek voltatok!Masyarakat Batang membawa wayang kertas serta membentangkan tulisan "Food Not Coal" sebagai aksi bersama Greenpeace menolak rencana pembangunan pembangkit listrik bertenaga batubara di Desa Ponowareng, Batang, Jawa Tengah, Selasa (23/9).
 • Szerintem is! – vigyorog Rika.
 • És ami jó mindebben, hogy megtanitottuk az embereket az erőszakmentes akciókra. Hogyan tudnak kiállni az igazukért olyan módszerekkel, amelyek szimpátiát keltenek másokban is, amelyek nem erőszakosak és mégis elérik a céljukat. És tudod, legközelebb, mikor megint meg akarják épiteni – merthogy lesz legközelebb, abban egészen biztos vagyok – akkor, mikor mi nem leszünk ott, ők ott lesznek és kiállnak magukért. Felemelik a bannereket és tudják majd, hogy mit és hogyan mondjanak ahhoz, hogy meg legyenek hallgatva.
 • És ne legyenek elhallgattatva…

Több kép a jakartai tüntiről is ITT

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.