nagykövik

surreal-photography-oleg-oprisco-9Johanna mindig jobbnál jobb programokra megy, kulturális programok, kiállitások, borkóstolások és paella partik. Mind-mind a Francia és a Spanyol Nagykövetség szervezésében.
– Bezzeg a Magyar Nagykövetség csak küldözgeti a vicces kis e-mailjeit!
– De hátha vannak programjaik! – mondja Johanna, aki már az első héten azt mondta nekem, hogy keressem fel a nagykövetségemet, mert biztos tudnak magyar nyelvű iskolát ajánlani itt, Bangkokban. Nagyra nyitott szemmel néztem rá, és meg sem próbáltam.
Eddig még nem is találkoztam magyarokkal itt! Nemhogy a nagykövetség valamit szervezzen!
De aztán végül mégis megkerestem őket, mert hallottam, hogy nem rossz, ha az ember regisztrál, végülis bármi történhet velünk és akkor nem árt, ha valaki hivatalos személy is tud rólunk.
Azóta megtudtam, hogy a Nagykövetség szervezett is valamit, a Bangkoki Kulturális Központban egy piacozás alkalmával volt egy asztaluk, ahol magyaros teritőket árultak!
Wow! Én meg közben a nagy paella partikra gondoltam a Spanyol Nagykövin és a francia borkostólásra jazzkoncerttel a Francián.
Már eleve a megszólitás is furcsa idegenkedést vált ki belőlem, merthogy a „Kedves Honfitársunk” bennem leginkább valamiféle lepaktálást jelent a mostani magyar kormánnyal, igy legszivesebben visszairnám nekik, hogy a franc akar lenni az ő honfitársuk! Hiszen nem véltelen költöztünk el!
– Talán ha nem lenne benned ennyi idegenkedés Magyarországgal szemben – mondja Gergő – vagy ha nem a mostani korban élnénk, ha nem állnánk folyton hadban a kormányunkkal, talán akkor nem zavarna ennyire. Végülis jó lenne egy jó kis nagykövetség.
– Főleg ha olyan lenne, mint a többieké! – vigyorgok és megint a partikra gondolok. – De ahhoz valószinűleg sok magyarnak kellene itt laknia, hogy mégis érdekükben álljon.
– Meg egyékbént is érdekükben kellene hogy álljon… – emeli fel a szemöldökét Gergő és gúnyosan mosolygunk, mert valahogy elképzelhetetlennek tűnik számunkra, hogy bármi is, ami nekünk jó lehet, az a magyar kormánynak érdekében álljon.
Iola, aki most érkezett Kanadából, bár eredetileg román, a Francia Nagykövetségen fogja vizsgáztatni a gyerekeit a francia tantervből.
– Te nem igy tettél? – kérdezi tőlem, mintha ez lenne a világ legtermészetesebb dolga.
– Hát, valahogy eszembe sem jutott – vágom rá őszintén, és megpróbálom elképzelni, ahogy bekopogok és megkérdezem, hol lehet vizsgázni abból a csodálatos, világok felett álló, egyetemes európai értékeket tanitó, szolidaritásra és integrációra épülő, minden gyerek épülésére váló, nagy(-)magyar erkölcsös magyar tantervből?

Advertisements

5 thoughts on “nagykövik

  1. Akkor szervezzunk valamikor magyar nyelvu paellafozest + francia borkostolast, en ismerek meg egypar, nemzetkozi szervezetnel dolgozo magyart, bkk kornyeken, onekik szivesen szolok .
    ( csak azert emlitettem francia borokat , mert magyar borokat meg nem sikerult felfedeznem , meg az expat boltokban sem :)))

    Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.