kajahelyek Bangkokban

thai-food-menusHa bizonytalanodnál, hogy hol is egyél Bangkokban, akkor ez a cikk talán segit. Nem pontos éttermeket szeretnék leirni, hanem inkább a helyek jellegéről beszélni. Merthogy elsőlátásra mindenhol árulnak ennivalót! Viszont nem biztos, hogy európai gyomroddal éppen az utcai sült csirkéket, kacsanyakakat vagy az előttünk füstölgő polipkákat, rákokat ennéd. Szóval ha bevállalós vagy, akkor azért nyugodtan kóstold meg az utcai kaját, de azért nem árt olyat enni, ami nem romlik meg, ha egész nap a tűző napon tartják. Szóval van morning glory, ami egy zöld zöldség, meg sok fűszer és rizs van mindenhol.
– Kao gap pat – azaz rizs zöldséggel.
06bangkok600.1Egyébként nem árt néhány alap dolgot megtanulni thaiul mert sok helyen nem beszélnek angolul. Vagy csak mutogatsz, az is jó. (“Ni”  az azt jelenti, hogy “ez” meg hogy “itt” És nem tilos kimondani, mint a Gyalog galoppban 🙂 )
Szóval egy kicsivel menőbb helyek azok, amiknek nem csak kivül van asztaluk, hanem általában üvegajtón be is tudsz menni. Bent általában légkondi is van és ki van irva néhol, hogy “tilos az utcán enni”… szóval bent lehet, kint meg nem… Na, mindegy.
Tipikus jó kaja a Pad Thai, ami egy barnás, vastagabb, rizstészta és hozzá csirke vagy tengeri cuccok (“taléj”), én ezt nagyon birom, még ha először elég gusztustalannak is találtam.
thai-fruitsEgyébként sok a tengeri cucc, és nem is drágák. Egyébként is érdemes thai ételeket enni, kipróbálni, mert az európai meg amerikai ételek irtó drágák.
Ha véletlen az jutna eszedbe, hogy inkább otthon főzz valamit, azt inkább vesd el, mert MINDIG olcsóbb valahova beülni, mint a boltban bevásárolni és aztán otthon főzni!
Ami még fontos, hogy itt MINDENbe raknak csilit és cukrot! Szóval ha diabéteszes vagy (mint Levi) biztosra kell menned, hogy nincs sem cukor, sem szósz a kajeszodon. És ne egyél levest sem. Ha nem birod a csipőset, mint én, akkor meg tanuld meg:
– Mai pet, mai brik! – a mai pet azt jelenti, hogy ne csipősen, de ami nekik nem csipős, az még nekem irtóra, szóval a mai brik-kel is érdemes kiegésziteni a mondandót, mert az azt jelenti, hogy semmi csili! Logikát ebbe ne keress, mert valóban megtörtént, hogy “mai pet”-et mondtam, ami elvileg “ne csipősen”, és erre volt benne csili!
Néha rá akarnak beszélni amolyanormal-thai-food-1000x1000n “farang csipősre”, ami szerintük csak annyira csipős, és amit a külföldiek még el tudnak viselni. Na, én azt sem, szóval én nem engedem magam rábeszélni.
Minél északabbra mész Thaiföldön, annál csipősebb a kaja! Szóval erre készülj.
Az utcán érdemes venni gyümölcsöket, van egy csomó érdekes gyümölcs. Ezek közül a durian elég különleges, állitólag irtó büdös, igy nagyon komolyan veszik, hogy TILOS bevinni a hotelekbe, hostelekbe, de még taxiba is tilos szállitani! Egyébként imádják a thaiok, mi jégkrémként kóstoltuk meg, elég jó volt. Van még egy csomó érdekes gyümi, érdemes kipróbálni őket. Itt meg lehet nézni a gyümiket és authentic-pad-thaiérdekes sztorik is vannak az oldalon: itt.
Az evésre visszatérve elég gyakori, hogy a bevásárlóközpontokban vannak éttermek. Ezek már amolyan mindenféle éttermek, azaz kábé a világ minden részéről vannak ételek.  A legtöbb helyen ki vannak téve az étlapok képekkel, igy könnyű a választás. Sok a japán étterem, ezek elég menőknek néznek ki. De sok helyen eleve az ételeket rakják ki, nem tudom, hogyan, de kábé úgy néz ki, mintha reggel megfőznék, aztán lelakkoznák, letapasztják celofánnal, aztán kiteszik, hogy ilyen a kaja! De attól nemigen kell tartani, hogy ne lenne friss, amit eszel, mert legtöbbször előtted főzik. Persze ha az utcait választod, akkor láthatod, hogy az óriási fekete kondérba hogyan öntik az olajat, és hogy mennyire nem cserélik ki sosem, néha meg, amikor már elmúlt az ebédidő, egyszerűen csak valami mosogatószert öntenek a forró lábasba…
Egyébként itt délben ebédel mindenki és reggelire is főtt, sült ételeket szeretnek enni, főleg csirke szárnyakat rántva és sülve. És szeretik nagyon a tojást, a buggyantottat és sültet egyaránt.
Gyakori még, hogy pálcikát is adnak a tálaláskor és hogy ha csak egy sütit rendelsz, akkor is kiraknak mindenkinek kistányért, mert itt az a szokás, hogy mindenki megosztja az ételét mindenkivel.
Az viszont biztos, hogy nagyon sok érdekes és finom étel van, csak merd kipróbálni!
Ja, de azért van olyan étterem, amiért érdemes akár duplaárat is fizetni az italért, ételért: A Moon Bar Vertigo, egy felhőkarcoló tetején, a 65. emeleten!rooftop-header2

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.