Mi van és mi nincs? 3 dolog, ami hiányzik innen és van otthon

Creative_Wallpaper_Girl_under_Water_034917_Hogy hiányzik-e a kolbász, a túró rudi, vagy anyukám? Még jó, hogy igen! Persze, hogy a külföldön élésnél a legjobban a család hiányzik, de ez közhely, nincs is mit magyarázni rajta. De hogy mennyire hiányzik a kolbász és a túró rudi? Hát, nem ez, az, ami igazán hiányzik.

Mindamellett, hogy az utcákkal, a házsarkokkal, az illatokkal álmodok. Ami igazán meglepő, hogy amig otthon laktam, még soha nem gondoltam arra, hogy a világ igazán kevés részén van NÉGY évszak! Igen! Persze, Kanári szigeteken laktunk eddig, most meg Thaiföldön. Nem akarok én arról papolni, hogy itt meg ott mindig nyár van, de eszedbe jutott valaha, hogy a legtöbb helyen a világon vagy csak nyár, vagy csak tél van? És persze ezeknek az enyhébb és erősebb változata? A tesóm Norvégiában lakik. Van ott is tavasz és nyár, de az a magyarhoz képest inkább tavaszocska és tél, tél, tél. Kanárin is mondják, hogy tavasz van, de ugyanolyan döglesztő a hőség egész télen és tavasszal is. Az őszt moMy_Four_Season_by_onutzaCndjuk nem szokták nagyon emlegetni… Itt, Thaiföldön van esős évszak és száraz évszak. Furcsa, hogy csak pár órával odébb, Indonéziában, ahová havonta járok, máskor van a két évszak, mert az már a déli féltekén van. (Eddig nem is gondoltam arra, hogy havonta átlépem az Egyenlitőt! Vagyis átszállom! Váá!) No, de az esős évszak is olyan, hogy nyugodtan ajánlom, hogy ide látogass, merthogy egy nap egy órát zuhog, attól még senki nem készült ki. Aztán meg a hőség, az hőség, télen és nyáron is.

Szóval először nagy megkönnyebbülés volt, hogy a téli, nyári, őszi, tavaszi ruhatár helyett csak egy van, nyári. Bár a nyári ruhák gyorsabban elhasználódnak és hozzá kellett szoknunk, hogy ne a napon száritsuk, mert akkor darabokra szaggatódik hamarosan. Itt is és Kanárin is az erkélyen van a mosógép, és nyilván oda is teregetünk. No, de Kanárin már megtanultuk, hogy a tengerpartozás után bizony gyorsan ki kell mosni a rucikat és a száradást is legjobb éjjel intézni, mert a nap (és a só) pillanatok alatt szétszedi a ruhát.
Szóval második telem lesz a nyárban. És bevallom, én, aki szeretem a nyarat, hogy kezd hiányozni más is… a tavaszi szellő, az őszi fák szine, a tiszta reggeli csipős, téli levegő. Persze ilyenkor azokra a szörnyű hidegekre gondolok, amikor sötét van Pesten és esik a hó meg a jég és a buszra várok, és szétfagyok, és minden fekete, koszos és latyakos, és irtóra utálom az időt… igy könnyebb is. Mégiscsak egy trópusi országban élek…

safedrinkingwaterAztán a másik, ami meglepően sosem jutott eszembe a VIZ. Igen, a viz! Merthogy a világ legtöbb helyén nem lehet a csapból inni! Tényleg! Mert nem annyira tiszta a viz, hogy megidd! Igen! Hányszor gondolsz erre, mikor a csapot megengeded? Én meg közben arra gondolok, hányan vesznek otthon műanyag palackos vizet!? És miért is? Csak mert az a divatos??? Micsoda hülyeség! Inkább örüljetek, hogy ingyen (kvázi) van a viz a csapból és hogy Magyarország még olyan tisztavizű, hogy lehet inni a csapból!! Hány országban nem ismerik a csapból ivást?! Indonéziában még a luxusszállodában is olyan büdös viz folyik a zuhanyzóból, hogy nincs kedvem lezuhanyozni. Mi meg otthon ahelyett, hogy a finom, csapvizet innánk, vesszük a műanyag üvegeset és szennyezzük vele a világot, hogy aztán soha ne is lássunk a világban tiszta csapvizet?!

baby-feet-handsAztán egy harmadik, ami talán meglepő, az az anyasági otthonlét, a gyes, gyed és ki tudja még most hogyan hivják. Mindenféle társadalmi megitélés nélkül csak annyit mondanék, hogy nekem, személy szerint nagyon hiányzik. Tudom, hogy társadalmilag, a jövőt tekintve, a világot tekintve, a nők helyzetét és társadalmi szerepét tekintve és sok más minden tekintve egyáltalán nem a legjobb a magyar rendszer, de azért mégis: 3 év!!! 3!! Tudod mit mondanak itt az emberek mikor elmondom nekik?? „Úristen, el sem tudom hinni! Csak otthon, a gyerekkel? És nem kell közben dolgoznod? És addig megmarad az állásod? És addig kapsz valami pénzt a cégtől, az állámtól? És most komolyan?! Nem három hónapra gondoltál? Komolyan ennyire kevés gyerek van Magyarországon, hogy igy támogatják a családalapitást? És akkor a nők tényleg nem dolgoznak??”

Na de miért is érdekel ez annyira? Miért is tekintek el a világszemlélettől, a globális kitekintéstől, a távolról megitéléstől, a társadalmi érdekektől? Merthogy gyereket szeretnénk. És nem akarok csak 3 hónapig otthon maradni, mint az itt, Thaiföldön a hivatalos. 3 hónap! Milyen pici még a baba! Hogyan tudsz szoptatni? Ki vigyáz rá napközben? Választást akarok és szabadságot a döntéseimben. Azt, hogy én döntsem el, hogy mikor akarok visszamenni dolgozni és mit szeretnék csinálni, hány órában.
Nielda most szült, és már jön is vissza dolgozni. Egy édes kis indonéz lány, akinek kisfia született, az első. És mától minden egyes nap két órát utazik majd Nielda a munkába, ahol 8 órát tölt, aztán hazautazik megint 2 órát….összesen 10 órát tölt máshol… és mikor látja a babáját?!
(Már elkezdtem a HR igazgatónál lobbizni a helyi anyák érdekében. Csak hogy legyen valami választás, félállás, vagy Greenpeace-es bébiszitterszoba az irodában… vagy bármi, ami segithet.)

Nos, ezek hiányoznak Magyarországról, nem a túró rudi.

De azért a kolbász néha nagyon-nagyon! 🙂

És persze hiányzik a frissen sült pékség és a természetes alapanyagú, nem műanyag ételek és a nem neylonzacskózás és minden, ami természetes ahelyett, hogy génmódositott és műanyag lenne… de ez mindenhonnan hiányzik a világból.
Ugyanúgy, mint a tiszta levegő és a sétálás, ami van azért Európában, mert ott azért a városokat úgy épitették, hogy nincs tömeg és van park és van folyó és több tisztaság. De ezek mind hiányoznak a világ legtöbb helyéről, ezért nem kerültek fel most a listámra.

 

És forditva? Mi hiányzik otthonról, ami van máshol? Ide katt.

Advertisements

7 thoughts on “Mi van és mi nincs? 3 dolog, ami hiányzik innen és van otthon

 1. Liza,

  Nagyon nagyon tetszik a blogod, köszönöm. Különösen az iskolás, az nagyon-nagyon betalált.

  A mostani posztodnál a gyes/gyedhez szeretnem hozzáfűzni, hogy volt munkáltatóként egy rémálom volt a munkatársak gyes/gyede, veszélyeztetett terhessége (közben a mellékmunkák fusiban azért megmaradtak), rengeteg plusz kiadás, ami kkv-kent akár meg is ölhet, vagy legalábbis nagyon nehéz helyzetbe sodorhat egy céget, ha nem figyel. Mert az állam “nagyvonalúan” egy csomó terhet a munkáltatóra pakol az anyasággal kapcsolatban. A munkáltató is szeretne dönteni a saját cégéről és pénzéről, de nem teheti, kötelezik a jogszabályok. Az állam részéről ez is egy oszd meg és uralkodj játék.

  És szerintem hosszú távon nekünk, nőknek sem jó. Saját magunk alatt vágjuk a fát ezzel és ne csodálkozzunk, ha társadalmilag egyre kevésbé vesznek komolyan és egyenlő félként. 3 év, munka nélkül, eltartottként. Ez egy függőségi viszony, ami úgy kezeli a nőt, mint valami gyereket. Éljen csak búra alatt, “babázzon”, ergo, ő gyerek, nem felnőtt, mert gyerekek babáznak. A gyerekek nem önállóak és nem döntésképesek. Függenek. Mint a magyar nők a 3 év gyessel.

  Ha lehet, ezt ne terjesszük el máshol, mert a magyar példán látszik, hogy káros. Csökkenti a nők társadalmi elfogadottságát, növeli a nemek közötti egyenlőtlenséget, előtérbe helyezi és elfogadottá teszi a hímsovinizmust, ami a rasszizmus egy fajtája, és rossz a gazdaságnak is. Legfőképpen minket, nőket, mint csoportot értéktelenít.

  A vízzel nagyon egyetértek! Most a Rómain élünk, itt fantasztikus a víz, ami a csapból jön. És nézem az embereket, hogy műanyag palackokat vesznek itt, Óbudan, ahol fantasztikus a csapvíz, it’s their loss. :-))

  A meglátásaid nagyon-nagyon élesek, fantasztikus a blogod!

  Like

 2. Egyetertek Eszterrel a gyes/gyed ugyben, abban hogy a 3 ev karos es hogy csokkenti a nok tarsadalmi elfogadottsagat. Merned csak ezt szelesebb forumon terjeszteni, lehurrogjak a fejed. Sajnos, Orulok, hogy valaki meg tudja ezt igy fogalmazni es ilyen jol latja, mint Eszter. Szerintem az lenne a jo, ha Magyarorszagon is lehetoseg nyilna reszmunkaidos foglalkoztatottsagra es hagynanak azokat az anyakat visszamenni dolgozni a 3 ev lejarta elott is, akik ezt szeretnenek. Viszont ez szinte teljesen lehetetlen ma Magyarorszagon mert nincs bolcsis hely es ezenkivul hulyenek nezik a not ha par honappal szules utan dolgozni szeretne. A tarsadalmi megitelessel is gond van, nem csak a hianyzo bolcsis helyekkel.

  A blogrol meg szeretnem hozzatenni, hogy nagyon tetszik. Ugyanugy tetszik Liza hozzaallasa az elethez es az, ahogyan a dolgokat latja. Thaiul mennyire lehet megtanulni? Gondolom 5 honap meg nem sok de talan annyihoz eleg, hogy ralatasa legyen valakinek arrol hogy milyen szinten nehez vagy konnyu. Az irasmod is maceras lehet… Ja es gratula Levinek, hogy EGYEDUL kepes volt napi 1 orat angolozni!!! Szuper elotkelt srac lehet!

  Like

  • Köszi Katie!
   Köszi a hozzászólást, az otthonlevésről Eszternek és neked irtam egy kommentet (lejjebb találhatod a kommentek között).

   A thai elsőre irtó nehéznek tűnik, mert 5féle hangsúly van, és az egész nyelv olyan, mintha kiskacsák hápognának. 😀 (ez nem degradáló, szerintem marha érdekes nyelv!) Kevesen akarják valójában megtanulni, de ismerek “farang”-ot (külföldi), aki beszél thaiul, szóval lehet! Valószinűleg még mindig könnyebb, mint a magyart megtanulni. Amikor már megszokod a hangzását rájössz, hogy nem is olyan nehéz. A nyelvtan például tök jó, mert nincsenek különböző igeidők. (Én nem tudok thaiul, de az irodában van thai nyelvtanfolyam, ott próbálkozunk és röhögjük halálra magunkat, magunkon hetente kétszer)

   Először a férjem kezdte el a Rosetta Stone-t, Levi meg versenyezni akart vele… aztán meg maga a program órákig lekötötte és sikerélményt is adott neki. Nem mondhatnám, hogy egy eltökélt gyerek lenne, inkább álmodozó, és nagyon szeret játszani, amit a program kihasznál, mert nagyon élvezetes és simán addikttá tesz! Ami a legjobbfajta addikció, amit eddig valaha láttam 😀
   Ez előtt el sem tudtam képzelni, hogy van olyan program, ami ugyanolyan élvezetes felnőttnek és gyereknek, és amivel élő emberrel való beszélgetés nélkül, magolás és szenvedés nélkül egy gyerek(vagy felnőtt) megtanulhat egy idegen nyelvet , egyedül. … szóval nagyon ajánlom! (jó sok nyelven lehet tanulni vele, most láttam, hogy még thaiul is!)

   Like

 3. Köszönöm Eszter és Katie, hogy hozzátettétek a véleményeteket,
  tökéletesen egyetértek, még ha nem is volt alkalmam az eredeti cikkben hosszan kifejteni. Mindössze arra akartam rámutatni ebben a cikkben, hogy mennyire mások is a lehetőségek a világban az anyáknak.Nyilván egy ideális világban senki nem akarna otthon ülni 3+ évekig, mikor izgalmas állása van, jó fizetéssel, megbecsüléssel…
  Tökéletesen egyetértek Eszterrel, hogy a hosszú otthonlevés rossz a gyereknek, az anyának, a cégnek, a társadalomnak rövid- és hosszútávon egyaránt. A gyerekszülésnek nem munkából való elmenekülés vagy éppen megalkuvásnak kellene lennie. És nem büntetésnek a cégekre. (Mert igy méginkább kerülni fogják a fiatal nők vagy a kisgyerekes anyák felvételét, pénzügyi szempontból abszolút jogosnak, erkölcsileg pedig maximálisan elitélendő módon.)

  Megoldás szerintem az, hogy nők döntsék el a nők sorsát, (lehetőleg mindenki a sajátját :)), kérdezzék meg tőlünk, – vagy méginkább! mondjuk meg, hogy mit akaruk. Szerintem valószinűleg sokan sokmindent. Ezért a legjobb mindig a választás biztositása. Hogy mi nők eldönthessük, hogy mikor, mennyi időre és milyen körülmények közé megyünk haza és vissza a munkába. És hogy akármit is választunk, az ne legyen elitélendő.

  Like

 4. A wholewheat pastry meg az organic food meg a sustainable eletmod a hipszterkedessel egyutt itt is hatalmas divat lesz, vagy mar az is… teljes kiorlesu peksegek mar vannak, en az ekkamai kornyeken dolgozom, ott tudok parat , ha erdekel, szval en ezek miatt nem aggodnek h nincsenek:)

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.