3 dolog, ami van itt és hiányzik otthonról

tolerance-postr2-LRCsak hogy fair legyek, itt van három dolog, ami hiányzik otthonról, de nagyon! És a világ szerencsésebb felén van belőlük.

 1. Demokrácia, emberek megbecsülése, embernek tekintése.

Hihetetlen fájdalom nézni ilyen messziről, hogy mi folyik otthon. Minden egyes nap várom, hogy jó hireket kapjak, hogy posztoljátok, hogy valami változott! Úgy örültem a nagy tüntinek is! Fáj a szivem, hogy nem tudok otthon lenni, részt venni a küzdelemben, a tüntetésekben. Aztán meghallgatom a beszédeket és arra gondolok, hogy mennyire jó, hogy nem vagyok otthon! A politikusok hihetetlen bunkók, arrogánsak és önteltek. Nem tudom, hogyan viselitek! Én még nézni, olvasni is nehezen. És a világ minden részén, egyre kinosabb magyarnak lenni…. már MINDENKI ismeri Orbánt! Sajnálkozva néznek rám, hogy magyar vagyok…egyre kinosabb.democracy

 1. Bürokrácia nélküli élet

Már csak hogy anyukám átvegye a leveleimet a postán Magyarországon, annyi bürokrácián kell keresztülhatolnia, hogy az hihetelten! Egész Magyarország egy nagy papirkupac, ügyintézési hegyek! Nem hiszem el sokszor, hogy képtelenség elintézni dolgokat anélkül, hogy az ember otthon legyen! Merthogy anyukám meghatalmazással sem veheti át a leveleimet! Nem ám! Merthogy a Posta nem látta, saját, személyes, nagy, zöld szemeivel, hogy ott voltam és aláirtam volna a postai meghatalmazást. Merthogy ezt csak személyesen lehet WPJ_summer_bureaucracymegtenni!

 • És ha kórházban vagyok? – kérdezem anyut.
 • Akkor orvosi papir kell. Ha börtönben, akkor pedig a börtönigazgatótól levél… – magyarázza anyu és nem érti, hogy miért is furcsa ez nekem, hiszen a Posta megmondta: „Milyen alapon is adná át a leveleimet másnak?” Én meg magyarázhatom, hogy nem igazán logikus, és egyébként is mekkora kockázata van annak, hogy az anyukám visszaél a leveleimmel?!

Mindenesetre itt nincs bürokrácia sem irdatlan hegyekben álló adminisztráció. Először azt hittem, hogy csak Kanárin ilyen egyszerű az élet, de most már látom, hogy nem. Itt is könnyű lakást bérelni, orvost találni, gyereket iskolába iratni. Minden sokkal, de sokkal könnyebb, mint otthon! Még igy, külföldiként is!

És ekkor arra gondolok, hogy mit mondott Chomsky. Az országok, ahol azt akarják a politikusok, hogy el legyenek az emberek foglalva az ügyintézéssel, egyszerűen csak megterhelik őket nagy adagnyi bürokráciával. Igy ha még csak a legminimálisabban is érdekelnek a saját ügyeid, kénytelen vagy a NAV-ban, a Postán, a bankban, a MÁK-ban és mindenféle hülye hivatalban tölteni a szabadságra kivett napjaidat. És igen, ha ezzel töltöd az időd, hogy a viz felett tartslove-and-equality-zero-tolerance-white-black-300d a fejed, akkor nem fogsz mással foglalkozni

…és el sem hiszed, hogy a világ többi részén valójában egyáltalán nem ez az ÉLET!

 

 1. Elfogadás

Nos, ez igazán hiányzik. Nem tudom szavakkal leirni mennyire fáj a rasszizmus terjedése otthon. Nincsenek rá szavak, milyen félelemmel tölte el, ha arra gondolok, hogy az országom rasszista, megkülönböztető, gyűlölködő. Hogy mindezt tanitják az iskolákban, a szegregálást, a kirekesztést! Mikor egész Európában éppen az ellenkezőjére igyekeznek nevelni. Mikor annyi szörnyűség, gyilkosságok és tömeggyilkosságok, háborúk és kinzások, annyi gyűlölet született már ezekkel az alapokkal. És mikor egymás elfogadásán múlik az egész emberiség léte!  Akkor mit csinál a mi országunk? Mit csinálnak a politikusaink? Mit csinálunk az iskolában a gyerekeinkkel? Mit tanitunk nekik az utcán, a boltban?
Emlékeszem, ahogyan napról napra nőtt az idegengyűlölet, a cigányozás a kerületben, ahol éltem. Emlékszem a pillanatra, mikor lesokkolva állok a hagymák között a kisboltban Csillaghegyen, mikor Edina, az a kedves eladónő, akinek két kis gyereke együtt jár Levivel az oviban, egyszercsak nyiltan cigányozni kezd. Megfagy bennem a vér. Mivé lett az ország? Mi lett ezekkel a korábban rendes emberekkel?
Itt, Thaiföldön különösen erős az elfogadás. És különösen feltűnő a szexuális másság iránti elfogadás. Sok a ladyboy. Fiúk, akik lányoknak érzik magukat, úgy öltöznek és úgy is viselkednek. Pincérként dolgoznak és eladóként, irodában és mindenhol máshol, ahol mindenki más. És mindez teljesen természetes!
toleranceLegutóbb a metrón láttunk egy lányt, aki eredetileg minden bizonnyal fiú volt, aki az anyukájával vagy idősebb nőrokonával utazott, aki rendszeresen megsimogatta hosszú haját, aki megigazitotta ruháját, pontosan ugyanúgy, mintha ezt egy lánnyal tenné. Teljesen természetesen! Mint ahogyan egy helyi videóklippben a főszereplő fiú azért volt szomorú, mert a barátja megnősült és a könnyei nem annak szóltak, mert ő is a lányba szerelmes, nem! Ő a fiúba volt szerelmes. Igen, ez egy videóklipp itt.
Igazán megdöbbentően csodálatos tud lenni a világ! ha elfogadjuk.

Csak kár, hogy otthonról ezt elképzelni sem lehet..

Ja, és még valami személyes vélemény: az élet mindenhol sokkal, de sokkal könnyebb! Ha nem mész háborús övezetbe, ha nem a legdurvább országokat választod, akkor minden nehézség ellenére, ha nincs nyelvtudásod, nincs munkád és pénzed,… akkor is minden, minden sokkal könnyebb, mint otthon!!! Ezt persze személyes vélemény, de azt gondolom, hogy minden nehézség ellenére, a legjobb döntései egyike volt, hogy elhagytam az országot! (sorry)4341991397_807289ffc6

Advertisements

3 thoughts on “3 dolog, ami van itt és hiányzik otthonról

 1. 10 millio ( most mar csak 9 ) embert nehez megvaltoztatni egyik naprol naprol a masikra, itt az ember tenyleg nem tehet mast, mint amit Gandhi mondott, h legy te magad az a valtozas a vilagban, amit latni szeretnel. Lehet bosszankodni, h a 9 millio ember nemtolerans, rasszista, gyulolkodo stb stb modon el, de ezek a bosszankodasok a te energiaidat viszik el.

  egy bolcs ember mondta nekem nemreg h a politikusok a sajat sötet oldalunk kivetítődései. En magamom azt tapasztaltam, h akarhanyszor a kormany sötét sunyisága agresszivitasa és kapzsisága miatt bosszankodok, van mit valtoznom nekem is. S akarhanyszor az ellenzek hitvany toketlensége huzott fel, mindig talaltam magamban is gyava hatarozatlansagot nem is keveset

  mindazonalatal egyetertek azzal amit irtal, de sajnos ez mindaddig igy lesz, amig a M.o.- i nepesseg egy nagyobbik resze un. „aldozat”-semaban, kisebbsegi erzesben szenved, amelyet csak akkor tudatosithat, ha van egy masik, agressziv, elnyomoi oldal, amely tukrot tart neki- ezt a szerepet tolti be a politikai elit. Van tovabba egy 1,5 -2 millios reteg, amely erzi h o sajat sorsanak a kovacsa, nem hajlandó hajlongani félművelt pártkáderek előtt, s nem pártok, főnökök vezérek képében várja a messiást , s értékesnek tartja magát és munkáját- nos ők vannak már nagy részben külföldön.

  Tartok azonban tőle, hogy az otthonmaradott , mindenükből kiforgatott elnyomottak és az elnyomók közötti összecsapás olyan ereju lesz, amelyrol almodni sem merünk, mivel minél tovabb tart a lefojtás, annál nagyobb erővel tör ki a vulkán.

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.