jakartai spórolás a kaján

52528610Egyékbént Jakartában sokkal nagyobbak a társadalmi különbségek mint Bangkokban. Mindez pedig nemcsak abban látszik, hogy a felhőkarcolók mellett megtelepszik a nyomor, körbeveszi és igyekszik felkapaszkodásával a töredezett betonra húzni magát. Nem csak abban látszik, hogy még a bankokinál is sokkal több a biztonsági őr és nagyobbak a felhőkarcolók, az autók és a magamutogató, tajtékzó luxus, nem csak abban látszik, hogy a luxushotel mellett egy fekete, lógófülű kecske él az utcán egy kislánnyal és a zölddé vált csatornaviz mellett, a szeméthegyen játszanak. Hanem mindabban is, hogyan keverednek a semmiért és a sokért megvehető áruk. És hogy mégis mennyire meg is veszik őket.

Merthát egy szendvics a kávézóban (ami mondjuk a Starbucks, mert itt lépten-nyomon vannak) 77 ezer rupia, egy kávé, persze a luxusnak számitó, európai vagy amerikai kinézetű helyen 65 ezer rupia. És egy ebéd 100-150 ezer, attól függ, hol fogyasztod. Aztán meg szépen lementünk a többiekkel a helyi kis étkezdébe, a műanyag transzparensekből és fémrudakból összetákolt kis épitmény alá, ahol mindenki a saját készitésű kis bódéjából árulta éppen az aktuális kis ebédeket, ahol a kivénhedt, hiányos farkú, züllött macskák kergetőztek a kopasz nyakű kakassal, ahol hátul egy asszonyság mosta a tányérokat a földön és a kaja éppenséggel finom volt és legalább tudtam, hogy mit eszem. Nem úgy, mint Bangkokban. Sült hal volt és káposzta és sült tofu és krumpli, vagy igazából amit akartál, mert a kezdetleges kis étteremben önkiszolgálás folyt és a végén aztán valaki összeszámolta, hogy kábé mit ettél és igy összesen innivalóval (valami furit ittam, kinézetre teaszine volt, belül meg valami mentolos gyümölcsös szénsavas valaminek), szóval összesen fizettem 20 ezret. Hát ennyi.

Ja, de azért ma igyekeztem spórolni is és keveset enni is és ezért egy méregdrága helyen 77ezerért vettem szörnyű szegényes szendvicset és egy csilli-villi szupermarketban vettem gyümölcsöt és kis csokiskekszet és zöldséglét és fizettem… na, mennyit? 100 ezret. Na szuper, igazán sikeres spórolós napom volt. :-/

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.