indonéz kaja

gadoez a kaja a Gado-gado, ami egy tipikus, közkedvelt indonéz étel. Van benne zöldség és rizsből chips és jó sok mogyorószósz! Főételként eszik többnyire és raknak rá még jó sok chilit.
(Szerencsére az enyémre azt nem raktak!)

Egyébként Indonéziában van pár gyümi, ami nincs Thaiföldön, nem mintha már minden thai gyümölcsöt ismernék, azaz tudnám a nevét és megkóstoltam volna, na, de azért látom őket minden nap, amint az utcán árulják. Igy most, amikor Jakartában jártan, megláttam, hogy nini, van itt néhány érdekesség. 10649821_10152371843951915_9073700394415216864_n

Szóval balról jobbra, az első, az a fekete cucc, amit már sokszor kóstoltam, gyakori a bankoki irodában is (tök finom egyébként) az a MANGKUT, a gyümölcsök királynője. Találtam is a neten egy vicces történetet erről:

“Ide kapcsolódik a mangkut nemzetközi elnevezésének legendája. Állitólag régen egy tudatlan külföldi a gyümölcsös standon válogatott, a gyümölcsöket tapogatva és nyomkodva (szörnyű illetlenség). Amikor a mangkuthoz ért, megkérdezte az eladót: “mi ez, mangó?” Mire az eladó dühösen igy szólt “mangosztin”, ami kb annyit tesz: “mangó” egy frászt. (Amikor a külföldi a papayát kezdte tapogatni, a kofa majdnem fejbeverte, de a szomszéd rákiáltott, hogy “pa, pa, ja!” vagyis “néném, ne tedd!”) Hát igy gondolnak a külföldiekre a thaiok. ”  innen származik:Granturizmo.blog.hu  – végülis innen tudom, hogy mit hogy hivnak.

Aztán jön a jicama, avagy bengkuang, ami egy gyökér, amiből még bort is csinálnak Mexikóban, ahonnan származik. Főzni is szokták és salátába is raknak. Hogy milyen az ize, ne kérdezd…

Aztán szép nagy mangó jön, 3190-ért, ami valójában azt jelenti, hogy 3.190 000 rúpiáért. (100 rúpia = 2 forint)

Aztán jön LAKAM, ami az a barna, szőrös kis izé. Amiről azt mondják, hogy a világ egyik legfinomabb gyümölcse. “Ami belül túl barna, az valóban rohadt, de ez itt szinte tökéletes. Krémes, édeskés, kicsit savanykás, egyszerre testes és lágy, és mintha nyomokban mogyorót is tartalmazna.” Szóval ezek után meg kell kóstoljam!

Aztán egyébként citromok, lime-ok és alma jön a képen…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.