lakások és árak Bangkokban

20140711_105855Thaiföldön, vagyis főképpen Bangkokban olyan lakások vannak, mint a hotelek. Legalábbis a farangok, azaz a külföldiek, akik itt dolgoznak,ilyenekben laknak. Szóval vannak nagy felhőkarcolók, mindben medence és saját recepció, biztonsági őrök és autókat terelgető fehérkesztűs személyzet. A medencék általában az emeleten vannak vagy a tetőn és van kert is, leginkább az épület közepénél, kábé a 15-20. emelet magasságában és a tetőn, azaz a 30-40. emeleten. Ja és van fittness terem is.
Ezek a lakások nem is annyira drágák, mint gondolnánk, annak ellenére, hogy gyönyörű a kilátás a városra és közben tök nagy a luxus. 20 és 35 000 bhat körül lehet egy 70-80 négyzetmétereset bérelni a belvárosban (több belváros van, igy lehet válogatni). A mi házunk egy kicsit régebbi, nem a legmenőbb, amelyek most nőnek ki mindenhol a városban. Mindössze 18 emelet van és egy éjjel-nappali portás és egy autókat terelgető fickó. (Bár ez itt természetes, azért én minden nap csodálkozom azon, hogyan lehet ennyi embernek ilyen értelmetlen állása . Igazán mindenki megérdemel egy jó állást!) A lakásunk 90 négyzetméteres és teljesen berendezett , amolyan modern ázsiai bútorokkal, teljes falat takaró gardróbbal és óriási ablakokkal és antik, fafaragott ajtóval. Az ára 28000 bhat. (A bhat egyébként, mikor kijöttünk, 2014 júniusában, akkor még 5,5 forint volt, azóta viszont már 7 forint). De számoljunk 6-tal és akkor látjuk, hogy 168 ezer a kéró. (Csak hozzávetőlegesen, ez a nettó fizum 23%-a és itt nekem alacsony a fizum, mert nonprofitban dolgozom.)

10583927_10152343343721915_7689052445895886180_nKönnyű lakást találni, sokfelé ki vannak plakátolva és ha megkérsz egy ügynököt, akkor még könnyebb dolgod van és ráadásul nem is kell neki fizetned. (tudom, hogy otthon sem kell, de például Spanyolországban és sok más, európai országban ha te bérled a lakást, egy havi bérleti dijat az ügynöknek kell adnod, hogy megtalálta neked a lakást. Persze a tulaj is fizet és te is, a bérlő. Nyilván ez a piactól függ, itt sok a lakás, igy csak a tulajok fizetnek az ingatlanosnak.)

A rezsi irtó alacsony, kábé 2000 bhat havonta. De ami bonyolult, az a net bekötése. Talán arra hasonlithat, ami Magyarországon volt úgy 10 éve, amikor még senkinek fogalma sem volt semmiről… Igyhát kábé 2 hónapig vártunk a netre miközben a céggel lemondattuk a tulaj netét és a háznak fizettünk, hogy telefonvonalat rendeljünk és közben kétszer is kint voltak a szerelők, de csak nézelődtek és megvetettek velünk saját wifit és egy telefonkészüléket, közben minden második nap mást mondtak, hogy mi a gond és persze a végén nem kellett sem a telefon, sem a modem, mert mindent hoztak a cégtől és az ingatlanosunk annyira röstellte magát a hercehurca miatt, hogy az 5000 bhatból, amit a ház kért, kifizetett 3000-t. De ő, Kul, az ingatlanosunk, aki egy aranyos csajszi, folyton ölelgeti Levit és tanitja thaiul, Levi meg húzódozik és magyarul mondogatja, hogy „irtó büdös a szája!” , szóval Kul, aki egyébként nagyon kedves, csak nemigazán ért semmit a net bekötéséből, nem tudta elintézni. Igy megkértem Chompu-t, azaz Sampont, az asszisztensemet, aki minden farangnak az irodában intézte a netbekötést… és már két nap múlva volt is netünk!

20140711_110406Sok thai lakik egyébként ilyen felhőkarcolókban, mert ugyan nagyok a társadalmi különbségek, mégis egyre nagyobb a középosztály, akik simán ki tudják fizetni az ilyen lakást. De ezek mellett a gyorsan növekvő felhőkarcolók mellett állnak kisebb, három-négyemeletes kis házikók, erkélyekkel és a szmog által feketére evett falakkal. Ilyenekben is sokan laknak, sokkal többen, mint az összetákolt kis bódékban, amiket azért szintén látni, de főleg ha a városból kifelé megyünk vonattal. Aztán ott az a sok ember, akik egyszerűen csak a pályaudvarokon alszanak. Valószinüleg ők vidékről jöttek fel. Egész nap dolgoznak, szóval nem látni őket nappal, nem kéregetnek és nem is hajléktalanok a szó európai értelmében. Egyszerűen feltörekvő vidékiek, akiknek még nincs lakásuk, vagy akik épp hazafelé mennek, csak még nincs vonat. Egyébként mivel itt egész évben meleg van, nem nagy gond az utcán aludni. És persze nincs is semmilyen tiltó intézkedés sem rendőri zaklatás, ha az utcán akarsz aludni…

Ami egyébként még érdekes, hogy itt nincsenek házszámok, talán mert olyan gyorsan nőnek ki az utcák és a felhőkarcolók a semmiből… Nagy, sugárutak vannak, 4 és 6 sávosak és aztán nagy felhőkarcolókomplexumok, amiknek van saját neve. De ahogyan tájékozódunk az inkább a metró és skytrain. Szóval mondom a taxisnak, hogy Sutthisan MRT megálló, Muang Thai Phatra Condo – a condo jelenti a lakóépületet. No és akkor tudja is 🙂 ami azért nem kis teljesitmény, ha azt vesszük, hogy ez egy 8 milliós város….

ja, és még valami, mi a 13. emeleten lakunk, amit egyékbént 12A-nak hivnak, csak azért, hogy ne érezzük magunkat szerencsétlenül. És az I lakást kaptunk, ami azért vicces, mert igy az van kiirva az ajtónkra, hogy 12 AI, azaz ami az Amnesty International röviditése…

 

A képek a lakásunkból és -ról és a házunkról készültek. (Medence a 11. emeleten)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.